fredag 26 april 2013

Hen och en

"Hen" är ett bra ord. Alla som skriker om hur svenskarna fått hjärnsläpp och vill sudda ut alla kön och "ska inte män få vara män och kvinnor vara kvinnor längre?" har helt missförstått vad ordet handlar om. Ordet fyller en funktion, det är ett könsneutralt pronomen som kan användas när man inte vet könet på personen man talar om eller när könet inte är relevant.

Till exempel: Om en person tror att ordet "hen" handlar om att ta bort könen så har hen missförstått ordets betydelse.

Dessutom kan det också användas av och om personer som inte känner könstillhörighet med varken det manliga eller det kvinnliga könet. Det betyder inte att alla behöver vara hen, eller att ingen mera får kallas han eller hon.

Och ja, hen betyder höna på engelska, get over it! Fart betyder prutt och bra betyder bh och ingen tycker att vi ska byta ut de orden.

Och hönor är awesome!

Jag har själv inte ännu lyckats använda det naturligt i talspråk, men i skrift kommer det relativt ofta tillfällen där jag känner att "hen" är lämpligt. Den som varit uppmärksam kanske till och med märkt att jag använt ordet "hen" tidigare (här) i bloggen.

Det jag däremot inte förstår är varför man ska byta ut ordet "man" i passiv form mot "en". Jag tycker inte det fyller någon som helst funktion, det gör bara en text krånglig att läsa. Dessutom används det också ofta av personer som faktiskt har intressanta saker att säga, som här, men jag blir störd på att jag måste läsa en mening flera gånger för att förstå vad en person vill säga. Det kanske skulle fungera att byta ut "man" mot något annat, fast jag kan ärligt talat inte förstå varför det är så nödvändigt att byta ut det över huvud taget. Jag associerar inte det passiva "man" med ordet "man", även om det kanske varit så från början, det vet jag inte. Men "en" har för många användningsområden, vilket gör att texten blir väldigt hackig att läsa, för man måste stanna upp och fundera på vad "en" syftar på den här gången.

Vad tycker ni?

2 kommentarer:

  1. Håller med! Både gällande hen och en. Fast jag har lite svårt med hen ännu. Det är så nytt att jag automatiskt reagerar på det lite extra i en text. Men kanske jag blir van om det börjar användas mera...? Salla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag reagerar också fortfarande på det, men jag tycker inte att det stör. Och det har också tagit en tid förrän jag själv använt det i skrift, och det kommer fortfarande inte helt naturligt. Men så är det väl alltid med nya ord, jag antar att vi nog blir vana :)

      Radera