onsdag 17 april 2013

Pupiller

Jag tänkte berätta mera gällande det här med mina pupiller. Jag är alltså 25 år gammal nu, och för någon vecka sedan upptäckte jag att mina pupiller är olika storlek. Det här är alltså inte något som kommit plötsligt, det har alltid varit så, jag har bara inte märkt det. Hur kan man inte märka det, tänker ni nu kanske. Och jag kan inte svara på det, för nu när jag en gång sett det går det inte att unsee, så att säga. Att jag inte märkt det tidigare har alltså handlat om att jag inte tänkt på att kolla det.

Som ni kanske uppfattat så fick jag nyligen en dotter, hon är idag ca 3,5 månader gammal. Och hon har också olika stora pupiller. Min sambo låg en kväll på golvet med henne och frågade bara sådär i förbifarten ifall jag märkt att hennes pupiller är olika storlek. Det hade jag inte gjort, och hysterisk nybliven mamma som jag är googlade jag ju genast på "olika stora pupiller", och fick fram resultat som hjärnblödning och hjärntumör och situationen är absolut akut. Men min Ninja verkade helt normal och inte alls så som jag föreställt mig att en bebis med akut hjärnblödning skulle vara. Eftersom hon inte heller slagit sitt huvud vid något skede och båda pupillerna reagerade normalt på ljus kändes en hjärnblödning ganska osannolik. Så vi konstaterade att det säkert beror på att ljuset faller lite olika på hennes ögon, men jag fortsatte ändå att utforska saken.

Det jag fann var att hela 20% av befolkningen, d.v.s. 1 av 5, har olika stora pupiller! Jag var chockad, jag har aldrig sett att någon skulle ha olika stora pupiller, med undantag av David Bowie, så jag måste erkänna att jag hade lite svårt att tro på det. Först. Det stod också att det är genetiskt, så ifall en bebis har olika storlek på pupillerna kan man se ifall någon annan familjemedlem också har det. Det var då jag märkte det. Min vänstra pupill är större än min högra.

Mind blown. Hur kan jag har missat det här i 25 år?

På vägen till det här hann jag utföra en massa intressanta test för att försöka utreda ifall detta kan vara något farligt. Vi lyste henne i ögonen med en ficklampa för att kolla att de reagerade på ljus, vi tog foto med blixt för att kolla att båda ögonen hade röda reflexer och vi tog reda på vilken av pupillerna som var den "avvikande", vilket man gör genom att uppmärksamma ifall skillnaden är större ju mörkare det blir eller ju ljusare det blir. Om skillnaden är större när det är mörkt betyder det att det är den mindre pupillen som är avvikande, och i avsaknad av andra symptom är det sällan farligt. Om skillnaden däremot är större när det är ljust så bör man genast uppsöka läkarvård.

Vi har alltså, som ni säkert gissat, den mindre pupillen som är avvikande. Så jag har inte varit särskilt orolig, allt tyder på att det bara är en medfödd skillnad, men jag frågade ändå för säkerhets skull på rådgivningen vad hon tyckte och hon trodde inte heller det var något farligt men att jag skulle ta upp det på fredag när vi far till Tyks på kontroll, vilket jag ska skriva mera om i ett annat inlägg.

Jag ska lägga in bilder så att ni får se, men det blev plötsligt lite bråttom så det får bli senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar