torsdag 25 april 2013

Rådgivningsbesök och vällingpropaganda

Vi ska idag igen till rådgivningen. Jag skriver "igen" eftersom vi var förra veckan också. Vårt tremånaders besök var lite sent och nu ska vi lite för tidigt på fyramånadersbesöket.

Förra veckan fick vi information om smakportioner, och en hel del propagandabroschyrer av Valio Onni som tillverkar gröt och välling. Rådgivningstanten började prata om hur det börjar bli dags att ge välling och hur mycket bättre de köpta grötarna är jämfört med de man lagar själv eftersom de är berikade med alla möjliga olika näringsämnen. Varför man skulle vilja ge sitt barn mat som är så näringsfattig att det krävs att man måste tillföra konstgjorda näringsämnen förstår jag inte riktigt, så jag inflikade försiktigt att vi nog inte tänkt ge henne någon välling eller gröt.

Hon hejdade sig och frågade förvånat vad jag då hade tänkt ge henne istället. Jag svarade att hon ska få äta samma saker som vi äter, mer eller mindre i alla fall. Och eftersom jag inte äter varken gröt eller välling kommer jag nog inte att mata det i henne heller. Vid det här skedet började rådgivningstanten ana ugglor i mossen, så hon sa: "Jaha, men inte är ni väl sådana där karpparen?"

Och det är vi ju, jag skulle beskriva vår kost som liberal LCHF. Sambon är kanske ännu lite mera liberal som kan äta en chokladplatta till lunch, men generellt sätt så följer vi principen att fett är bra och kolhydrater är dåliga.

Jag hade redan förväntat mig att hon skulle bli skogstokig och anklaga mig för barnmisshandel, men till min stora förvåning såg hon bara lite generad ut och ursäktade sig för att hon enligt rådgivningens riktlinjer måste rekommendera att man inte äter mättat fett och att man ska byta ut smöret till margarin. Så hon verkade i alla fall vara ganska uppdaterad, även om själva rådgivningen inte riktigt hänger med.

Sedan grävde hon faktiskt längst bak i skåpet och fick fram en broschyr om hur man gör sin egen barnmat, som i och för sig såg ut att vara gjord på 90-talet, men det var ju ändå en fin gest.

"Utvecklad i samarbete med barnläkare" står det på Valios propagandabroschyr

5 kommentarer:

 1. Tove (från danskursen i höstas)26 april 2013 15:49

  Hej Lina, Vilken bra blogg du har! Just sådana ämnen jag också är intresserad av. Feminism, LCHF, tillsatsämnen och kemikalier o.s.v. Vi har inte heller tänkt ge välling till vår baby, tror inte alls det är bra. Kanske gröt någon gång. Köpte idag en bok om BLW, det ska vi köra på! Är det något ni funderat på också kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, roligt att du hittat hit! Jag måste erkänna att jag inte läst särskilt mycket om BLW, men om jag förstått det rätt går det ut på att följa bebisens signaler låta henne styra när man introducerar annan mat, och det är nog helt i linje med vårt synsätt. Måste helt klart läsa mera om det :)

   Radera
 2. Gör det! :) Annat vi håller på med är EC (vilket gått väldigt bra i perioder, som mest har han varit över ett dygn med torr blöja) och så är AP-principer långt något som stämmer överens med vad vi också tror är bäst för bebisar och deras tidiga anknytning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi håller också på med EC, har tänkt skriva ett inlägg om det vid något skede :) Och har också märkt att vi väldigt långt följer AP-principer, var nästan lite förvånad när jag läste om det för att så mycket stämde på oss. Var inte medveten om att vi följde någon metod. Men vad roligt att vi är såhär lika :D

   Radera