lördag 27 april 2013

Synestesitest

När jag började fundera på om jag var synestetiker gjorde jag ett test som kallas The Synesthesia Battery. Man kan ju inte testa alla sorters synestesi, men det fungerar för grafem -> färg synestesi. Där finns också test för andra kombinationer, men jag har inte gjort alla eftersom man automatiskt endast får tillgång till de test som är relevanta för den typen av synestesi man har (eller tror man har). Självklart är det inte hundra procent säkert, har man bra minne kan man ju komma ihåg vilka färger man fyllt i, men det lär inte ska vara alldeles enkelt. Jag har gjort det två gånger, bara för att se ifall mina färger skulle ha förändrats med tiden. De hade inte gjort det nämnvärt i alla fall, vissa månader hade bytt färg, men mina månader har inte så starka färgassociationer heller.

Där kan man svara på ett kort formulär för att se ifall man kanske har någon form av synestesi, och om man har det kan man registrera sig för att komma åt deras längre test (självklart kan man registrera sig oberoende, men man kanske inte är så motiverad ifall man inte misstänker att man har synestesi).

En del av mitt test. Ett poängtal under 1.0 antyder synestesi.

Det finns också andra test. En del kanske har sett den här bilden:


Poängen är alltså att sådana som har synestesi genast ska kunna urskilja tvåorna bland femmorna eftersom de har en annan färg och därför sticker ut. Men det fungerar inte för mig eftersom det enbart testar ifall man har den typen där man projicerar färgen på själva siffran eller bokstaven och alltså faktiskt ser dem som olika färger. Det är vanligare med den typen jag har, där man bara associerar färger med siffror och bokstäver, och inte verkligen ser färgerna.

2 kommentarer:

  1. Okej, det här var coolt. Jag har inte synestesi (vad jag tror)men urskiljer ganska klart tvåorna från femmorna. Dock har de ingen färg. Undrar vad för skumt som försiggår i min hjärna? :)

    -J

    SvaraRadera
  2. Intressant :) Jag ser också tvåorna nu direkt när jag en gång sett dem, men första gången måste jag nog titta en stund.

    SvaraRadera