lördag 20 april 2013

Vad är VSD?

Min dotter Ninja föddes alltså med stor VSD och jag tänkte förklara lite vad det är för de som inte är så insatta i olika hjärtfel.

VSD står för Ventrikel Septum Defekt och innebär att det finns ett hål i skiljeväggen mellan kamrarna. Det här hålet kan vara olika stort. Ett litet hål innebär sällan problem och behöver oftast inte åtgärdas. Hålet kan växa ihop av sig självt eller så kommer personen att ha ett blåsljud på hjärtat men kan leva ett normalt liv. Men är hålet däremot medelstort eller stort, som i Ninjas fall, krävs en operation för att rätta till det.

Så vad är då problemet? Det finns ett hål i hjärtat, ja, och det låter ju i sig ganska dramatiskt, men vad betyder det i praktiken? För att förstå det måste man veta lite om hur hjärtat och cirkulationssystemet fungerar.

Ett hjärta består av fyra delar, sett uppifrån är det höger och vänster förmak och nedanför finns höger och vänster kammare. Här är en bild på ett normalt hjärta så att ni förstår:

Pilarna visar hur blodet åker genom hjärtat
Blodet kommer från kroppen in till höger förmak, sedan vidare till höger kammare varifrån det pumpas ut i lungorna för att bli syresatt. Sedan kommer syresatt blod in från lungorna till vänster förmak och åker via vänster kammare för att sedan pumpas ut tillbaka i kroppen. 

När det finns ett hål mellan kamrarna fungerar detta inte riktigt på samma sätt. Efter som trycket är högre i vänster kammare än i höger kammare kommer blod från vänster kammare att fara över till höger kammare genom hålet i kammarväggen. Det betyder att en del av det redan syresatta blodet kommer att åka ett extra varv genom lungorna, och mindre syresatt blod går ut till kroppen. Detta innebär att hjärta och lungor måste arbeta hårdare och över tid kan detta orsaka skador på hjärta och lungor.

Hjärta med VSD. Blodet går från vänster kammare till höger kammare.
Eftersom det kommer blod från vänster kammare till höger kammare ökar också trycket i höger kammare. Om hålet inte korrigeras kommer till sist trycket bli så högt att blodet inte längre rinner från vänster kammare till höger kammare, utan blod från höger kammare kommer att blandas med blodet i vänster kammare. Det innebär att syrefattigt blod åker ut tillbaka i kroppen. Det höga blodtrycket i lungartärerna kan leda till permanenta skador på lungartärerna, även kallat Eisenmengers Syndrom.

Nu kommer ju Ninja att opereras innan det hinner uppstå några sådana skador, men det är vad som skulle kunna hända ifall hon inte skulle få sin operation. Barn med VSD har också en högre risk för endokardit, en bakteriell inflammation i hjärtat, men den risken kommer också att försvinna något år efter operationen.

Hoppas ni nu förstod ungefär vad det handlar om på en sådär grundläggande nivå i alla fall.


5 kommentarer:

 1. Ojdå, visste inte att ni hade sån orosmoment inkommande.. =/

  Tänkte fråga: Kommer hjärtat att bli "som nytt" efter operationen, eller kommer det medföra några livslånga begränsningar som ansträngningsrisker eller dylikt?

  - Hoffi -

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om allt går som det ska så kommer hjärtat nog att bli "som nytt", men alltid finns det ju risker med en stor operation. Men just det här hjärtfelet är ganska vanligt och de lär ska vara riktigt duktiga på den här sortens operation i Helsingfors. Hon kommer att behöva gå på kontroller nog några år ännu framöver, men oftast går allt utan vidare komplikationer och man kan leva ett helt normalt liv utan några begränsningar.

   Radera
  2. Gotta love modern medicine! =)
   Håller tummarna för en lyckad operation, me ett sånt namn så måst hon ju bli en rikti akrobat! ^^

   - Hoffi _

   Radera
 2. Jag måste bara fråga hur det har gått ?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt har nog gått bra. Det är nu över ett år sedan operationen och den gick utan komplikationer. Om du vill läsa mer om hur det var har jag en kategori som heter Ninjas hjärta

   Radera