tisdag 28 maj 2013

Det som fick mig att vilja köpa myggnät

Förra veckan såg jag ett tal på Ted av Peter Singer som fick mig att vilja köpa myggnät åt folk i malariadrabbade länder. Det handlade om effektiv altruism, det vill säga viljan att hjälpa på ett så effektivt sätt som möjligt. Det är ett tankesätt som går ut på att maximera effekten av de goda handlingar man gör.

Han tog som exempel att ge pengar till att träna upp en blindhund åt någon. Det är i sig en god handling, men det kostar mycket att träna en hund och träna en blind till att använda hunden. För samma pengar skulle man kunna bota mellan 200 och 4000 blinda på andra håll i världen. Om man ser på det så tror jag det är ganska självklart vad man skulle sätta sina pengar på.


Det här tankesättet tilltalar mig och det känns också bra att någon faktiskt undersökt att pengarna går dit de ska och att det får positiva resultat. För fast jag med jämna mellanrum tänkt att jag ska ge pengar till någon välgörenhet, så vill jag ju inte ge pengar till någon rik pamp någonstans som tar hälften av det jag ger. Eller ge pengar för åtgärder som egentligen bara skadar de som sedan mottar den "hjälpen". Jag har också varit för lat för att söka fram information om vilka välgörenhetsorganisationer som är bra och använder pengarna på ett effektivt sätt. Jag har inte heller haft särskilt mycket pengar att ge. Jag är fortfarande inte rik, vi hör antagligen till ett av de fattigaste hushållen i Finland, men trots att man är fattig i Finland är man ändå ganska rik om man jämför med resten av världen. Så jag har nu bestämt mig för att ge 1% av min inkomst till någon form av välgörenhet. Det är inte särskilt mycket, men bättre än ingenting. Och så ska jag ägna lite tid åt att fundera över vad jag vill sätta de pengarna på för att de ska göra så mycket gott som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar