söndag 5 maj 2013

Jag ammar inte "snyggt"

Jag har grubblat lite över det här med att amma offentligt. I Sverige har det var det för en tid sedan debatt kring offentlig amning efter att Anna / Apan satt i granen började amma i direktsänd tv när hon gästade Malou. Jag följde den med stort intresse eftersom det råkade infalla ganska samtidigt som jag själv började amma offentligt, och jag var inte riktigt säker på vad som ansågs lämpligt och hur bekväm jag var med att dra fram bröstet lite var som helst.

De flesta tror jag är positivt inställda till offentlig amning, men det väcker tydligen ändå känslor och många är emot det. Det var till och med föräldrar som riktigt nyligen blev mordhotade efter att ha gjort en cover på Gangnam Style, "Du kan amma här", där de förespråkar offentlig amning. Jag skulle länka men hittar den inte för tillfället eftersom den tagits bort på grund av alla hatkommentarer.

I debatten nämndes det ofta att man ska amma "snyggt". Jag är inte helt säker på vad det innebär. Jag tittat på andra mammor som ammar på rådgivningen och de flesta brukar täcka in sig med en sjal eller liknande, och jag har själv varit med om att människor, säkert i alla välmening, försökt föreslå att jag ska gå någon annanstans för att amma. Så jag kunnat sluta mig till att "amma snyggt" antagligen betyder att man helst ska flytta sig någonstans där man inte kan bli sedd, eller ifall det inte är möjligt ska man täcka över barnet lite sådär diskret med en sjal. Annars finns det risk för att människor tycker att det är stötande.

Varför jag som ammande kvinna ska behöva bry mig om ifall någon annan finner det att jag ger mitt barn mat stötande förstår jag inte. Ifall man blir störd av att se när någon ammar, så titta inte! Det är väl inte svårare än så? Jag anser inte att jag ska behöva "ta hänsyn" till andra när jag ammar.

Men ändå verkar det finnas folk som tycker att kvinnor bara borde amma hemma, och "tajma in" sina utfärder till mellan matningarna. Nu kan jag ju inte prata för alla eftersom alla barn är olika, men min dotter vill dagtid äta med ungefär 2-3 timmars mellanrum, och det är inte särskilt lång tid att försöka få någonting gjort på. Att förvänta sig att kvinnor inte ska lämna sitt hem för mer än tre timmar åt gången är för mig helt absurt och ett inskränkande av kvinnors rörelsefrihet.

Det roligaste argumentet från amningsmotståndarna jag hörde var en 17-årig kille som ringde in till Cissi Wallin och bara sa att han inte "tänder på amning". Det låter skrattretande men samtidigt tror jag han faktiskt lyckades slå huvudet på spiken gällande vad som egentligen är problemet med offentlig amning. För det är inte det att man ser bara bröst, för det gör man överallt i dagens samhälle. Jag tror problemet är att man ser bara bröst i ett sammanhang som inte är sexuellt. Vi har fått lära oss att kvinnokroppen är till för att behaga andra, framför allt män, och att bröstens funktion är att väcka mäns åtrå. När man ammar har brösten en annan funktion, nämligen att ge ett barn mat.

Jag tycker att man ska kunna amma var som helst och hur som helst. Man ska inte behöva skyla sig eller gå någon annanstans. Ifall man tycker att det känns obekvämt att amma offentligt tycker jag man ska fundera på varför, för det är inte den ammande kvinnans uppgift att ta hänsyn till eventuella idioter (ja, ursäkta nu bara, men jag tycker att du är en idiot ifall du blir störd av att kvinnor ammar offentligt och tycker de borde anpassa sig efter det).

1 kommentar:

  1. Just det! Det är riktigt sorgligt att brösten blivit så sexualiserade att det gått ut över ammandet, som ju är vad brösten är till för. Jag tänker då inte låta mitt barn skrika av hunger medan jag går avsides.

    SvaraRadera