tisdag 7 maj 2013

Korrelation innebär inte kausalitet!

Jag vill gärna se mig själv som en lugn och ganska positiv människa. Jag är för det mesta glad och lätt att ha att göra med. Men vissa saker irriterar mig något fruktansvärt. Här är exempel på några:
- När populärkulturella manusförfattare skapar kvinnliga karaktärer vars enda utmärkande karaktärsdrag är att de är just kvinnor (oftast i kombination med The Smurfette Principle). 
- Människor som använder sig av auktoritetsargument. Det är när människor hänvisar till någon form av auktoritetsfigur som argument. "Han är läkare och han tycker att D-vitamin är dåligt, så därför måste det vara så". Eller använder sig av "experter" och presenterar deras åsikter som om de skulle vara fakta. 
- Män som börjar försvara sig så fort frågan om sexuellt våld kommer upp. "Men JAG är ju inte en våldtäktsman". Nej, men vad fan hade det med saken att göra?

Men något som stör mig extra mycket är när människor tror att korrelation innebär kausalitet. D.v.s. tror att ett samband mellan två saker betyder att den ena saken orsakar den andra. Och med människor menar jag nu kanske inte "vanliga" människor, men människor som borde veta bättre. Som forskare, läkare och journalister för att ta några exempel. Man ser hela tiden rubriker i stil med "kött orsakar cancer" och "äpplen gör dig friskare". Och problemet med det här är att rubrikerna hänvisar till observationsstudier som enbart kan visa att det finns ett samband mellan kött och cancer, eller att de som äter mycket äpplen är friskare än de som äter mindre äpplen. De kan inte visa att det är äpplena som gjort någon friskare, eller att det är just köttet som är orsaken till cancern. Och man tycker ju att journalister och forskare borde veta bättre, men det gör de inte alltid. Därför tycker jag alla borde se den här föreläsningen av Tom Naughton:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar