fredag 17 maj 2013

Saker jag tycker är provocerande kring amning

Jag har märkt att mycket som har att göra med amning är provocerande på många sätt och jag tror egentligen att alla måste göra vad som känns bäst för dem själva och inte lägga sig i så mycket vad andra gör.

Men samtidigt märker jag att jag själv blir provocerad av vissa saker. Jag kan inte förstå mammor som väljer att inte amma på grund av att de är rädda att det ska göra deras bröst hängiga. Och jag tycker det är synd om mammor som inte vågar lämna sitt hem på grund av att de inte vågar amma offentligt. Jag blir irriterad på den okunskap som finns som gör att mammor tror att deras mjölk tar slut när det i verkligheten handlar om ökningsperioder, som sedan leder till att de ger ersättning och efter det faktiskt har för lite mjölk (det här är ju inte mammornas fel, utan informationen som brister). Jag är rädd för den här flaskhetsen som finns, där man på rådgivningen genast får rådet att ta till flaskan om amningen inte fungerar eller barnet inte går upp tillräckligt i vikt för att passa deras kurvor.

Jag blir också störd på amningsförespråkare, trots att jag själv skulle räkna mig som en sådan, eftersom jag tycker att de ofta skuldbelägger kvinnor som inte vill amma eller inte kan amma. De som tycker att det är för lite att amma fem gånger per dygn och att det är helt normalt att amma fem gånger inom loppet av en och halv timme. Jag förstår att man inte orkar amma om man har en unge som äter fem gånger på mindre än två timmar. Och fem gånger på ett dygn är inte särskilt lite ifall man har ett barn som tidigt sover hela nätter, då äter de ju ändå ungefär varannan timme den vakna tiden. Att stressa mammor vars barn vill ha mat mera sällan och skuldbelägga mammor som inte orkar ha en bebis fast i bröstet 24/7 leder ingenstans. Jag har dessutom fått lära mig på Tyks att det är ett bra tecken om hon inte vill äta så ofta eftersom det är ett tecken på att hon får i sig tillräckligt då när hon äter, så jag förstår inte riktigt varifrån den kritiken kommer.

Vad tycker du är provocerande?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar