fredag 3 maj 2013

Varför vår bebis kackar i handfatet

Det började med att vi lite sådär på halvskoj började jämföra bebisar med hundvalpar när Ninja ännu låg i magen. Hur kan det komma sig att hundvalpar nog kan lära sig kissa på tidningspapper medan våra barn ska behöva ha blöja i flera år? Det var lite konstigt tyckte vi men jag funderade inte på det särskilt mycket mer förrän jag sedan läste en lista över saker en nybliven förälder bör ha "färdigt" före man kommer hem från sjukhuset med en bebis. På den listan stod det att man ska bekanta sig med EC.

EC står för Elimination Communication. Det handlar om att lyssna på sitt barn och hjälpa dem uträtta sina "elimineringsbehov" på deras signaler. Bebisar, tro det eller ej, vill inte bajsa på dig! Ända från börjar signalerar de att de behöver gå på toa. Att man sedan inte har ork eller lust att springa på toa med dem var tjugonde minut är ju en annan sak, men signalerna finns där om man vet vad man ska titta efter. Och det vet man inte, tro inte det här är en färdighet som kommer automatiskt (en mamma kan inte läsa sin bebis tankar som en del verkar tro). Men som med allt annat så lär man sig.

Vissa modiga använder inte blöjor alls. Det är säkerligen mest effektivt, för man är ju verkligen motiverad på ett annat sätt att då verkligen vara uppmärksam. De flesta som EC:ar använder samtidigt tygblöjor. Tygblöjor rekommenderas över engångsblöjor eftersom engångsblöjor är "för bra". De har såpass bra uppsugningsförmåga att bebisen inte känner att det blir vått, och då blir det ingen koppling mellan att kissa på sig och att man våt och obekväm, och då kanske bebisen inte tycker det är så viktigt att signalera på förhand.

Men jag är lat och orkar inte hålla på och tvätta tygblöjor, så vi använder engångsblöjor samtidigt som vi EC:ar. Deltid i alla fall. Hon bajsar som regel inte i blöjan, och kissar helst inte heller, men hon kissar såpass mycket (hon får ju dessutom urindrivande medicin) att jag tyckt att det varit för stort projekt att försöka få henne helt torr. Men bara hon slipper sina mediciner och blir såpass stor att hon kan sitta på pottan ska vi börja "potträna".

Ninja EC:as

EC var något ganska självklart för oss. Vi började hålla henne över handfatet ungefär en vecka efter att vi kom hem från BB och fick ganska snabbt koll på det och hon slutade nästan genast kacka i blöjan. Och det är så otroligt mycket lättare än att hålla på och byta en massa bajsblöjor. För det händer ibland att jag är distraherad eller att vi är borta och hon tycker att värdens wc-bytta verkar skum. Och båda gångerna hon fått rotavaccin har vi haft några dagars kackakalas. Men jag förstår inte hur folk orkar hålla på med sådant i åratal. Plus att mitt handfat aldrig varit såhär rent.

Dessutom tilltalas jag av tanken på att det är en form av kommunikation. Man lär känna sitt barn på ett annat sätt och uppmuntras till att faktiskt försöka lyssna. Jag är nog inte någon expert på det, mycket handlar fortfarande om vad hon kan tänkas vilja och mycket går på rutin, men att försöka och ibland lyckas och ibland misslyckas känns utvecklande.

3 kommentarer:

 1. Det är faktiskt inte alls något jobb att tvätta tygblöjor, speciellt om där inte är någon kacka. Bara att slänga med resten av tvätten i maskinen. Och om man tvättar så sällan att blöjorna tar slut kan man ju använda engångsblöjor tills en ny tvätt är tvättad. Det som är jobbigt är att sätta sig in i tygblöjsdjungeln.

  När vår E var kanske 3 månader började vi med potta. Vi har pottan på vår avlånga bastubänk och så sitter man gränsle bakom och håller i. Men om vi inte skulle ha en sådan bänk kanske vi skulle ha fortsatt med handfatet i alla fall, tror det är lättare än att gå ner på golvet varje gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket bra tips, måste prova det där med bastubänken. Just nu är problemet mest att pottan är för stor, så hon faller bara in i den. Men jag tror det blir att köpa en ny potta (den vi har nu kostade 1 euro på ikea så köpte den egentligen bara att ha som reserv).

   Radera
 2. Vi brukar också hålla honom i grodställning ovanför pottan efter att han kissat för att se om han vill kacka. Visst kackar han ibland sittandes också, men det kommer lättare i grodställning. Vi har den här pottan eftersom vi plastbantar http://www.ozbaby.fi/tuote/becopotty-ekologinen-potta/330001/

  SvaraRadera