måndag 17 juni 2013

Håravfall och keratosis pilaris

Jag har efter graviditeten och förlossningen fått en del underliga kroppsliga symptom. Ingenting som är farligt eller ens onormalt, men ändå googlingsvärt.

Det första är att jag tappar mitt hår. När jag drar handen genom mitt hår följer det varje gång med ett tiotal hårstrån och vår lägenhet är fylld med hårstrån och små ihoprullade hårbollar.


Det här lär ska vara helt normalt, tydligen tappar man inte lika mycket hår under graviditeten, så några månader efter förlossningen börjar man tappa det överflödiga håret man har på huvudet. 

En annan sak jag upptäckt att jag lider av är keratosis pilaris, d.v.s. chicken skin. Jag har faktiskt inte haft någon aning om att det finns något sådant, jag har tänkt att jag typ har torr hud. Men tydligen är det en genetisk hudåkomma som ca hälften av jordens befolkning lider av. Det är vanligare hos kvinnor, och det är vanligt att symptomen förvärras efter en graviditet. Vilket är orsaken till att jag upptäckt det först nu. Har alltid (eller länge i alla fall) haft små prickar på överarmarna men inte brytt mig särskilt mycket om dem eftersom de inte kliar eller gör något annat än ser lite fula ut. När jag nu mitt i allt fick likadana prickar på mina lår började jag googla det för att se ifall jag fått någon livsfarlig hudsjukdom och hittade då keratosis pilaris.

Jag tycker det är ganska spännande med kroppen och allt vad man upptäcker att den håller på med. Om statistiken stämmer kommer ungefär hälften av er som läser det här inlägget att märka att ni också har en hudåkomma (kommer inte på något bättre ord, det är ju inte direkt en sjukdom) som ni kanske aldrig hört om tidigare (eller sedan är det bara jag som lever i min egen lilla värld och inte har någon aning om sådana här saker).

4 kommentarer:

 1. intressant. ja tror nog redan på att jag åxå keratosis pilaris. ha nån, eller ens du själv, märkt att du ha haft mer hår under graviditeten? här ser man sen hu alla bara tittar på magen:))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, märkte nog inte något under graviditeten. Tror inte det är så stor skillnad att det märkts särskilt mycket, inte tycker jag att mitt hår blir tunnare nu heller fast det faller av. Vi har ju ändå så otroligt många hårstrån på huvudet att skillnaden på några hundra eller tusen inte gör så mycket.

   Radera
 2. Jag vet hur det känns md håravfallet, det hände mig när jag slutade med p-piller. Jag tyckte det var ett bra exempel på hur starkt p-piller påverkar kroppen... Det kändes som om allt hår skulle falla av, men på något sätt blev det ändå kvar en hel del :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. P-piller "lurar" väl kroppen att den är gravid (har jag hört nånstans, kan hända att det inte alls stämmer, är inte så insatt), så det är kanske inte så konstigt ifall man får samma symptom när man slutar med dem som efter att man varit gravid :)

   Radera