fredag 14 juni 2013

Kommer jag att våga amma så länge jag vill?

En av de mest laddade frågorna om amning är hur länge det är okej att amma. Långtidsamning är det jag stöter på flest fördomar kring i min bekantskapskrets. Jag vet inte hur många gånger jag hört att när barnet själv kan gå fram till bröstet så är det dags att sluta. Detta trots att de flesta barn börjar gå vid ettårsåldern och de på många håll rekommenderar amning i åtminstone två år.

På rådgivningen pressar de en till att börja med fast föda absolut senast vid sex månader, även om barnet får all den näring det behöver från bröstmjölken under första året (ja, jag är medveten om att det går att debattera). Och till och med människor som jag upplever att annars är väldigt fördomsfria och öppna för det mesta, tycker att det är osunt att amma för länge. Det verkar finnas någon föreställning om att barnet tar skada av att ammas för länge, mamman måste sätta gränser, annars händer... ja, jag vet inte vad som händer.

Själv tror jag att amning är naturligt och att det bästa faktiskt är att låta barnet bestämma hur länge det vill amma och i vilken takt det vill börja äta annan föda. Jag tror att människor är "designade" för att ha bröstmjölk som en del av vår diet upp till 3-4-årsåldern. Det är ingenting konstigt med det och jag tror inte heller att barn tar skada av att ammas längre. Sedan förstår jag att man kanske inte vill amma så länge, och i dagens läge har vi alternativ och det är inget fel på att amma kortare eller att inte amma alls.

Jag tror jag någon gång tidigare skrivit att jag helst skulle använda mig av BLW (bady led weaning), där jag alltså låter mitt barn bestämma i vilken takt hon vill sluta amma. I praktiken kanske det här inte fungerar med tanke på operationen och att det kommer att bli ett litet amningsavbrott. Det kanske även i framtiden kommer tillfällen där jag är bortrest eller någon annat kommer i vägen som gör att jag kanske vill sluta tidigare, så jag kan inte nu säga hur länge jag kommer att amma. Och 3-4 år låter väldigt länge. Jag bara hoppas att jag kommer att våga amma så länge som jag vill ifall jag väljer att amma längre än vad som anses "normalt".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar