torsdag 20 juni 2013

Vad händer om flickor har blå tandborste?

Vi hade vårt 6-månaders besök igår på barnrådgivningen. Rådgivningstanten fick inte heller kika in i munnen på Ninjan för att se ifall det är en tand på väg, men vi fick en tandborste i alla fall. Hon plockade fram tre olika färger från skåpet, en rosa, en grön och en blå. Så frågade hon oss om Ninja fick välja eller ifall mamma hade någon åsikt. Jag sa att hon nog kan välja själv. Då kläcker rådgivningstanten ur sig: "Men vad händer om hon väljer blå?".

Ja, vad skulle ha hänt då? Skulle det ha börjat växa en penis mellan benen på henne? Eller skulle hon ha blivit så förvirrad av den blå tandborsten att det skulle krävas år av terapi för att läka skadorna som uppstått? Eller skulle hon, ve och fasa, blivit homosexuell?

Nu får vi nog aldrig veta, för hon valde en grön tandborste. Kanske inte helt optimalt, antar att det var tänkt att hon skulle välja rosa, nu kanske hon inte får någon könsidentitet alls och måste gå omkring och kallas "hen". Stackars barn.

Det här kan tyckas lite småroligt och ganska harmlöst, men jag kan bli uppriktigt ledsen över hur barn ska tryckas in i små fack redan från början. Flickor ska tycka om rosa och pojkar om blått och om de inte gör det är det fel, och det ska de få lära sig från att de är nyfödda. Och skulle det bara gälla färgpreferenser skulle det kanske inte vara så farligt, men det gör det ju inte. Med dessa färger kommer olika roller, olika förväntningar, olika rätt och fel. Barn klädda i rosa får höra hur "söööta" de är, de är lite snällare och ska vara lite mera försiktiga. De som går i blått är tuffa och starka och handlingskraftiga och ska inte gråta när de stöter sig.

Jag tror inte tandborstens färg är särskilt viktig, men det är själva innebörden i rådgivningstantens fråga "vad händer om hon väljer blått?" som är problematisk. Det att det finns olika möjligheter och olika alternativ som är okej beroende på om man är pojke eller flicka. Redan när det gäller något så banalt som en tandborste. Nu är ju Ninja så liten att hon inte förstår vad rådgivningstanten säger, men vad om hon varit lite äldre? Då skulle hon ju fått lära sig där att det inte är helt okej för henne att välja den blå tandborsten. 

Jag förstår inte hur människor kan påstå att barn inte fostras in i könsroller, att de alltid väljer själva. Inte när det redan från spädbarnsåldern börjar tutas i vad som är "rätt" val. Jag förstår inte heller oron kring att barnen inte ska veta vilket kön de har eller att de ska bli homosexuella eller någon slags transpersoner (argument som brukar dyka upp när sådana här frågor diskuteras, oftast i samma mening som personen ifråga säger att könsroller är biologiska, och att barn alltså inte blir påverkade av sin omgivning när flickor väljer att leka med dockor och pojkar med bilar. Knäck den nöten, du.). Jag tror inte att det är något man behöver vara orolig för, och det är inte heller något jag tycker man ska vara orolig för. Spelar det verkligen någon roll om ditt barn blir homosexuellt? Ninja kommer i alla fall att vara precis lika mycket älskad oberoende vad hon har för sexualitet eller könsidentitet.

7 kommentarer:

 1. Det stör mig att det är näst intill omöjligt att hitta ett "Grattis till barnet"-kort (eller dylikt) som inte är blått eller rosa. Lägg dessutom till att de blåa korten oftast har pojkar och pojkiga saker på, medan de rosa givetvis har flickor, blommor och fjärilar.

  Viktor fick faktiskt ett rätt så neutralt rosa kort från min moster. Kanske för att hon bor i Sverige.

  Vi har också varit med om en och annan tant (ja, uteslutande tanter) som blivit förvirrade då de sett en baby med både röda och blåa kläder på sig.
  "Jaha, han är en sån där tuff pojke!" utbrast en sköterska efter att två gånger kallat Viktor för en flicka trots påpekanden. Orsaken till förvirringen var hans röda tröja. Håhhåja.

  Glad midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar vara ganska omöjligt att hitta sådana kort. En kompis till mig strök över "flicka" och skrev Ninja istället. Sedan har vi nog fått könsneutrala kort också, men de är nästan uteslutande sådana som inte egentligen är meningen för "baby-lyckönskningar".

   Folk brukar bli förvirrade med Ninjas kläder också, och oftast tror de att hon är en pojke, trots att hon har av alla färger på sig. Jag brukar inte rätta dem heller om de inte frågar, för det spelar ingen roll för mig hur de könsklassificerar henne.

   Glad midsommar!

   Radera
 2. Det här går nog över gränsen för vad gäller feminism. Det är väl helt naturligt att man förs in i olika könsroller. Inte låter man ju sin pojke växa upp med att leka med barbiedockor t.ex.. Och nog tror jag det finns preferenser också huruvida man önskade sig en pojke eller en flicka. Det är subjektivt. Precis som att man heller önskar få ett barn som inte växer upp och blir bög eller lesbisk. Eller varför inte cp-störd? I sådana fall tycker jag det är helt befogat med abort också.

  Ganska sjukt att du som moder inte rättar till folk som tror att du har en pojke. Ryktesspridningen bildas och plötsligt tror alla att du har en pojke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch vad det gör mej illa till mods att läsa din kommentar.

   Radera
  2. Jag vet inte om jag ska ta den här kommentaren på allvar eller inte, för det låter så absurt. Men om det är allvarligt menat så blir jag nog också lite illa till mods, för jag hade önskat att det inte fanns personer med sådana här åsikter.

   Och for the record, jag skulle inte ha något problem med att låta min pojke leka med barbiedockor, och jag ser inget problem med att folk tror att Ninja är en pojke. Jag tycker att det är ganska irrelevant vilket kön hon har, hon är en bebis.

   Radera
 3. Jag tycker att din kommentar är absurd när du inte rättar till personer som tror att du har en pojke. Borde man kanske fråga "vad är det för kräk du har i famnen?"...

  Tar man inte reda på vilket kön barnet har i förväg före födseln så senast när barnet kommer ut berättar sköterskan åt en vilket kön barnet fick. Blev du inte glad i det skedet när du fick veta om det var en pojke eller en flicka? Det låter som om en bebis enligt dig bara är ngt objekt som ännu inte manifesterats som en människa.

  Den här typen av radikalfeminism avfärdar jag nog i 180.

  Sen när det gäller jämlikhet så kom det nyligen en ganska intressant studie jag vill kulminera:

  "this study investigates the links between men’s participation in core (traditionally female) and non-core (traditionally male) household tasks and sexual frequency. Results show that both husbands and wives in couples with more traditional housework arrangements report higher sexual frequency, suggesting the importance of gender display rather than marital exchange for sex between heterosexual married partners."

  SvaraRadera
 4. TROOOOOOOOLL in the dungeon!!!

  SvaraRadera