söndag 28 juli 2013

Barns sovande - problem eller inte?

Jag har funderat på en sak kring det här med barns sovande. Är det faktiskt ett problem eller gör man det själv till ett problem eftersom barnet inte följer de förväntningar man har?

Det jag talar om är alltså att det överallt pratas om och ges tips och råd om hur man ska få barnen att sova. De ska börja nattas klockan 19.00 och de ska sova senast klockan 20.00 och sedan ska de sova hela natten i sina egna sängar. De ska ha fasta sovtider på dagen som ska följas till punkt och pricka och ifall barnet inte vill sova på sina fasta tider, eller vaknar på natten, eller inte vill sova i egen säng, ja, då har du ett problem som bör lösas.

Men är det verkligen så? Nu säger jag inte att barn inte kan ha sömnproblem, eller att det inte kan vara bra med rutiner, men vad är problemet med att låta barnen sova när de är trötta?

Jag kommer kanske börja förstå det här när Ninja blir äldre, och då kommer jag kanske att ångra att jag inte följde råden om hur viktigt det är med fasta sovrutiner från början. Men än så länge tycker jag det verkar som ett lite sådär halvt påhittat problem. Har jag fel?

3 kommentarer:

 1. Jag har också funderat på det där. Jag blir riktigt ledsen när jag hör folk säga att de vill att deras barn ska sova från åtta till åtta, 12 timmar. Som att alla bebisar skulle ha samma behov. Inte skulle man ju någonsin säga så om en vuxen eller åldring. MEN, jag märker också att jag är ganska snabb med att anta att folks bebisars sömnproblem är påhittade, och sedan när jag frågar lite närmare märker jag att det inte var så lätt som jag trodde.

  Jag berättade för en kompis att vår bebis sover när den är trött, att vi inte behöver några rutiner. Hon sade att hennes barn blir helt upp och ner om de frångår rutinerna. Då började jag fundera på att det kanske inte är så självklart att vårt sätt är bättre än hennes. Jag kan ju inte veta om vår bebis skulle må bättre. Jag tror det är någon sorts 8-månadersfas (eller kanske "jag vill så mycket mer än jag kan"-fas på gång nu med mycket gnäll, och vad vet jag om det dåliga humöret skulle bli bättre med bättre rutiner? Kanske han är trött av att ha ganska korta nätter eftersom han somnar så sent (och sedan kanske han vaknar av att det blir ljust i rummet på morgonen)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla barn är ju olika så det finns antagligen inte ett rätt sätt som gäller alla. Samtidigt vet jag att jag är otroligt okunnig när det gäller barn, jag har ju liksom knappt sett en bebis före jag fick Ninja. Men hittills har det fungerat bra, jag kan på något sätt förstå att hon inte vill gå och sova när alla andra ännu är vakna. Och i och med att hon bara sover 10 timmar på natten så skulle hon ju i så fall vakna supertidigt, när är det meningen att man själv ska sova då?

   Radera
 2. "... må bättre av sovrutiner" skulle det vara. Plus ett slut på den första parentesen där någonstans ;)

  SvaraRadera