måndag 15 juli 2013

Elak sköterska och magslang

Jag har varit så otroligt arg idag att jag inte ens vet vad jag ska skriva. Ninja har idag igen nya skötare, den ena verkar riktigt trevlig och bra, precis som alla de tidigare hon haft. Men den andra skötaren som har hand om henne... ja, jag vet inte ens var jag ska börja.

Ninja mår bra, men hon har inte ätit riktigt tillräckligt och läkaren sa att hon tappat 350 g på ett dygn, vilket är mycket, så det skulle vara viktigt att hon åt mera. Hittills har hon ju ätit bra från flaska så länge hon varit här, men idag morse ville hon tydligen inte, och hon ville inte amma heller. Så för att få i henne mat satte de nu en näs-mag-slang som hon får mat ifrån ifall hon inte vill äta själv. Så långt helt okej, jag kan pumpa mjölk så länge och läkaren menade också att det är helt normalt för barn att inte vilja äta en tid efter operationen, men eftersom det ändå är viktigt att hon får tillräckligt med näring behöver hon få det på annat sätt.

Problemet med den andra skötaren var när hon kom och frågade ifall hon äter någonting annat, som välling eller puréer, säkert med tanken att man i så fall skulle kunna prova det. Själva frågan hade jag inget problem med, men däremot blev jag väldigt arg på hennes reaktion när jag sa att vi helammar och hon bara smakat lite på annan mat hittills. Hon gjorde stora ögon och sa "men hon är ju född i januari". Och fortsatte med att man borde börja ge välling och puréer senast vid fem månader (vilket för övrigt inte ens stämmer överens med WHO:s rekommendation, men det är oviktigt i sammanhanget). Jag svarade att vi inte alls har tänkt ge henne välling och hon suckade och började "förklara" om hur det är viktigt att hjärtbarn får tillräckligt med mat och det därför är extra viktigt att man börjar med välling vid senast fem månader. Hon tyckte också att de kanske skulle ge henne det i alla fall, trots att de har massvis av min mjölk här på avdelningen. Sedan avslutade hon med att kläcka ur sig att Ninja kanske är arg på mig och därför inte vill amma.

Jag blev inte arg på hennes åsikt om att barn borde äta välling, det verkar vara vanligt att människor tycker så här i Norden och det är helt okej. Det jag blev arg på var hennes skuldbeläggande av oss som föräldrar därför att vi valt att helamma tills hon är sex månader (som dessutom är det som är rekommenderat, plus att hon hela tiden ätit bra och gått upp i vikt trots att hon varit ett hjärtbarn, i alla fall tills någon vecka före operationen). Det var så otroligt oprofessionellt att ta upp det på det viset, ifall hon hade frågat om det är okej för oss ifall vi provar med puréer skulle jag ha svarat ja, för jag har hela tiden sagt att jag får se hur det blir just med tanke på den här operationen och sjukhusvistelsen. Men det gjorde hon inte, och att sedan ännu antyda att det är mitt fel att hon inte vill äta och att de tänker gå över huvudet på mig och ge henne annat än min mjölk var bara droppen på iskakan (eller vad det nu heter, har svårt att välja mellan uttryck).

Så jag frågade ifall man får byta skötare eftersom jag inte har förtroende för den skötaren och jag inte känner mig särskilt bekväm med att lämna mitt barn hos någon jag inte känner förtroende för, och den trevliga skötaren sa att hon skulle ta upp det med avdelningsskötaren men ännu har det inte hänt något. Så jag har gråtit mer eller mindre hela dagen, för det är så jag reagerar när jag blir arg, vilket är synnerligen opraktiskt men kan inte göra så mycket åt det.

Men till det viktigaste, Ninja mår bra och ifall allt är som det ska får vi åka hem på onsdag eller torsdag. Hon behöver öka i vikt och så ska röntgen och ultraljudet och labbproverna vara felfria, men om det fortsätter bra så kommer vi härifrån om några dagar. Hoppas på det såklart, jag har svårt med sjukhus och saknar henne massor på kvällarna (fast nu borde jag få övernatta här, men tror kanske det gör mera skada än nytta, hon verkar ju ändå trivas med skötarna).

Ninja med näs-mag-slang

5 kommentarer:

 1. Vilken idiot! Och usch jag vet precis hur det är när man bara är så arg att man inte kan göra nåt annat än gråta av frustration och så blir man bara mera frustrerad när man inte kan få sagt det vad man tänker och känner.

  Men fint att Ninja klarar sej bra i alla fall. Då får ni åtminstone snart sätta det här kapitlet bakom er och så behöver ni inte kämpa med idiotiska sköterskor varje dag.

  <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ska bli skönt att komma bort från sjukhuset. Men som tur har de andra sköterskorna varit väldigt bra och hjälpsamma och fantastiska på att sköta bebisar, så det har som tur bara varit den där ena dagen man behövt kämpa :)

   Radera
 2. "They might not remember WHAT you said but they'll always remember HOW you said it" läste jag någonstans för några år sedan. Det har jag försökt lägga på minnet gällande bemötande av patienter och anhöriga.
  Jag tycker du var modig som bad om att få byta skötare, det kan vara bra för henne att få en tankeställare och reflektera över vad hon säger och varför hon säger det!
  Det där med att Ninja skulle vara arg på dig var ju verkligen osakligt och elakt sagt, och när det gäller just bebisar finns 1000 åsikter, det borde ju vara självklart att föräldrarnas åsikt väger tyngst eftersom ni känner henne bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger nog mycket i det, tror att det är en bra sak att ha i bakhuvudet när man har med patienter och anhöriga att göra.

   Särskilt modig vet jag dock inte om jag var, gick till den trevliga skötaren och bad att få byta och behövde inte prata mera med den elaka skötaren alls. Men tror inte de bytte henne, och vet inte heller om hon någonsin förstod vad hon hade gjort fel. Men tänkte ge feedback när vi far, har en del andra praktiska saker också som jag tänkt att de kunde förbättra, plus att jag gärna berömmer de andra skötarna och läkarna som varit så bra.

   Radera
 3. Det är alltid bra att ge feedback, och jag tycker nog du var modig :)
  När någon bemöter en dåligt, speciellt någon som är i en "maktposition" (d.v.s en yrkeskunnig som är på hemmaplan) kan det vara svårt att stå på sig!
  Ni ville ju samma sak för Ninja med viktökningen men hon sa det på ett sådant sätt o slängde in elaka kommentarer att oavsett om du stod på dig åt personen ifråga eller någon annan i personalen är det bra att du sa ifrån!
  Om du ger skriftlig feedback så kanske hon i nåt skede inser att just hennes bemötande var fel, man kan ju alltid hoppas. Och även positiv feedback törstar vi alltid efter ;)

  SvaraRadera