torsdag 11 juli 2013

VSD-operation i Helsingfors

Sitter på en parkbänk i Helsingfors och har just varit och hälsat på Ninja på intensiven. Hon opererades idag och hittills har allt gått komplikationsfritt. Just nu är hon fortfarande nedsövd och i respirator och de väntar på att hennes kroppstemperatur ska öka före de gör något mera.

Vi kom hit igår och det var ganska tung dag, egentligen kändes det värre igår än idag. Vi var så otroligt trötta och hungriga till sist igår och man sprang fram och tillbaka på sjukhuset på en massa olika undersökningar och läkarbesök. Vi skulle infinna oss på avdelning K4 klockan 11, vilket betydde att vi startade ifrån Åbo klockan 6.31 efter att inte ha sovit många timmar. När vi äntligen hittade fram efter lite yrande inne på sjukhuset blev vi genast skickade till labbet för att ta blodprov och urinprov och till röntgenundersökning. Sedan tog de EKG och vi fick fara på hjärtultra, där vi fick skäll för att Ninja inte använder tutt, träffa barnläkare och till sist anestesiläkare. Vi fick också fara på besök till intensivvårdavdelningen där de förklarade lite om besökstider och vad de gör där. Jag fick egentligen ett ganska rörigt intryck av hela alltihop, det var mycket väntande och ingen visste riktigt någonting, men de har väl viktigare saker att göra.

Anestesiläkaren förklarade hur operationen skulle gå till och vad det kan uppstå för komplikationer och vad de gör ifall det händer och varför. Hon sa att det kan uppkomma tillfälliga rytmstörningar på grund av svullnad, det finns risk för blödningar som med alla operationer och en risk att trycket i lungorna inte går ner, eller snarare stiger på nytt då de tar henne från hjärt-lungmaskinen. Vågar inte försöka mig på att upprepa allt hon sa eftersom jag inte kommer ihåg alla mediciner och apparater hon pratade om, men jag fick i alla fall intrycket av att de vet vad de håller på med där. Hon sa också att hon kommer att få röra sig så mycket hon vill själv när vi kommer hem, men att vi ska undvika tryck på bröstkorgen i sex veckor, d.v.s. inte lyfta henne under armarna eller göra något annat som trycker på bröstkorgen. Men vi skulle få veta mera om hur man sköter henne hemma sedan på vårdavdelningen.

Idag skulle vi vara på sjukhuset kvart över sju och så var det meningen att vi skulle träffa kirurgen klockan 8 och sedan skulle hon opereras, men medan vi var där hände det något på intensiven som gjorde att vår kirurg blev försenad. Så de for iväg med henne först 9-tiden. Sedan ringde kirurgen lite före klockan 12 och sa att han var färdig och allt gått bra. Nu väntar vi på att fara tillbaka och hälsa på henne, men det blir antagligen inte så långvarigt besök eftersom det inte finns hemskt mycket att göra och hon antagligen sover fortfarande.

Ninja i sjukhuskläder precis före hon
rullas iväg för att förberedas för operation

Ninja på intensiven efter operationen

5 kommentarer:

 1. Men VAD kan dom ha haft för motivering för att skälla ut er för att hon inte använder tutt??!

  Så fint att allting hittills annars i alla fall går som det ska :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon skrek hela undersökningen för att hon var trött och inte fick peta på sladden (i Åbo har hon alltid fått peta på den så det har inte varit några problem där) och hon tyckte att hennes jobb skulle ha varit enklare om hon skulle ha kunnat doppa tutten i något sött och gett åt henne för att lugna henne. Och visst skulle det kanske vara bra nu under sjukhusvistelsen om hon skulle ha något som tröstar, men vi kan ju inte tvinga henne att använda tutt heller.

   Radera
  2. Ja, ni borde ju ha förstått att ta hennes arbetstrivsel i beaktande i Ninjas uppfostran, det är ju inte alls så att det här ändå är en relativt kort och avvikande period i Ninjas liv och vardag... (!)

   Radera
 2. Ganska obvious statement som redan ha behandlats säkert, men här igen det faktum att man har unge verkar nog ta fram de mest aggressiva fördomar och idéer från obekanta. Man får it avvika på någå sätt eller så e man skum o ens kompetens e questioned, oberoende hu bra förälder man är.

  With reason kan man reagera ofta men frak, there are limits.

  Jag diskuterade fördomar idag igen med en kollega och fan allmänheten har det nog inte lätt me sina jävla idéer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, folk verkar ha en hel del åsikter om andras föräldraskap, och ibland kan det ju vara på sin plats, men tycker nog själv också att det var lite onödigt att skälla på en sådan sak som att hon inte använder tutt. Ifall vi inte skulle ha tänkt på att det kan vara bra för henne att ha en tutt i samband med sjukhusbesök så skulle det ju ha varit lite sent att ta upp det nu.

   Jag tror egentligen att det är omöjligt att vara en bra förälder i allas ögon, så jag tror man bara får göra det man själv anser är bäst och strunta lite i vad andra tycker (inom rimliga gränser förstås, ibland kan det ju vara bra att ta till sig kritik).

   Radera