fredag 16 augusti 2013

Amning som ställningstagande


Det blev en diskussion på Facebook angående mitt förra inlägg om offentlig amning. Jag fick bekräftat en del att de tankar jag hade angående att "amma snyggt", som jag också skrivit om tidigare. Jag tänkte skriva en inlägg om en del av de saker som kom upp i den diskussionen för jag tycker det är väldigt intressant.

En sak som nämndes var att det handlar om att visa respekt för andra. Kvinnor bör alltså skyla sig för att andra människor eventuellt kan tycka att det är äckligt med nakenhet. Folk menar att det inte borde vara något problem för kvinnor att täcka sig och att det därför är respektlöst att inte göra det ifall det finns människor i närheten som kan bli obekväma. Människor vill inte få sina bekvämlighetszoner ifrågasatta och kvinnor bör anpassa sig efter det. Jag tycker detta är intressant. Varför är det just kvinnan som ska "visa respekt" och anpassa sig? Vad är det för fel med att ifrågasätta eller gå emot normer? Om normen är sådan att den begränsar ammande kvinnors vardag så bör den i min mening ifrågasättas och ifall man själv blir obekväm av det gör det en bara gott att reflektera lite över varför. Jag tror också det handlar om att man inte är van att se bröst i det sammanhanget. Ifall man skulle se mera kvinnor som ammar öppet och ogenerat tror jag också att människor skulle bli bekväma med det.

Jag använder som bekant inte någon sjal för att täcka mig när jag ammar. Dels är det av praktiska skäl, när jag började amma tyckte jag det var alltför mycket att hålla reda på som det var, med mediciner och salt och skrikande bebisar och opraktiska kläder och läckande bröst och att försöka hålla koll på att hon tar "rätt tag" och ifall jag hade brytt mig hemskt mycket om att andra människor kanske råkar se en del av mitt bröst som de inte vill se skulle jag inte ha kunnat gå ut. Plus att jag tycker om att kunna se henne när hon ammar. Amning är mera för mig än bara mat. Nu har det dessutom blivit lite av ett ställningstagande. Jag tycker inte att bröst ska vara så sexualiserade som de är idag och jag tycker inte att kvinnor ska behöva täcka sig. Jag skulle vilja att amning normaliserades och ju fler som vågar gå emot normen och amma offentligt desto bättre. Jag blir också väldigt glad när jag ser andra mammor som ammar sina barn helt öppet. Jag kommer ihåg när jag såg en mamma gå omkring och shoppa med sin lilla bebis i en sjal, med bröstet framme som den lilla kunde ligga och snutta på. Jag blev så imponerad, jag skulle också vilja kunna (och våga) göra så.

Oj, det här blev längre än vad jag tänkt mig. Det kom upp mycket fler saker i diskussionen som jag skulle ha velat nämna men jag hör att Ninja vaknat nu så det får kanske bli ett annat inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar