tisdag 20 augusti 2013

ASD/VSD eller bara VSD?

Vi fick idag hem Ninjas senaste anamnes från TYKS. Där stod att hon opererats för både VSD och ASD. Jag har ju hittills trott att hon bara haft VSD eftersom det är det som varit hennes diagnos och också det det stått om i operationspappren. Så jag blev lite förvånad och måste börja kolla i gamla papper. Jag mindes nämligen att jag tidigare redan reagerat på att de skrivit om hennes "förmakshål", men hon hade ingen diagnos på det så har inte förstått att det har varit något avvikande. Men när jag läste igenom hennes gamla anamneser så finns där faktiskt i en av de första en diagnos som är PFO/ASD och foramen ovale aperta.

Så vad är det då? Jo, när vi föds har vi alla ett hål mellan förmaken, foramen ovale. Det låter fostrets blod åka förbi de ännu icke-fungerande lungorna under fostertiden. När man föds och lungorna börjar fungera växer det här hålet normalt igen. Men om man lider av förhöjt tryck i lungorna, som Ninja gjorde på grund av sin VSD, så kan det här hålet inte stängas utan hålls öppet. Det här har tydligen dock inte varit särskilt kliniskt signifikant i hennes fall eftersom det inte finns kvar som diagnos eller står något om det, och enligt de mått som anges har hålet klassats som litet, men tydligen har det ändå korrigerats i samband med hennes operation.

Intressant hur mycket man ändå inte får reda på gällande ens vård. För ingen läkare har ens nämnt att hon har ett förmakshål (förutom kanske då när vi fick veta att hon har ett hjärtfel, men jag förstod ingenting av vad läkaren sa den gången), eller att de kommer att sy det under operationen. Jag antar att det är för att det hör till hennes tillstånd, hennes ASD är orsakad av att hon har (hade) en stor VSD, så det har kanske varit normalt enligt omständigheterna. Inte för att det ens spelar någon roll, men tycker ändå det är intressant att vi får veta det först efter att hon opererats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar