onsdag 14 augusti 2013

Embarrassed - poesi om offentlig amning

Såg just en video av poeten Hollie McNish som jag kände att jag ville dela med mig av. Jag älskar spoken word poetry och denna handlar om offentlig amning.


Jag önskar att vi levde i ett samhälle där ingen kvinna behövde känna att hon inte kan lämna sitt hem på grund av att hon ammar, eller att hon måste gå undan för att inte andra ska känna sig obekväma.

Jag har ända sedan jag fick Ninja ammat offentligt utan att bry mig särskilt mycket om ifall någon ser och eventuellt känner sig förolämpad för att jag ger mitt barn mat på allmän plats eller utanför hemmet. Jag har inte ens brytt mig om att vara särskilt diskret och jag har som tur inte fått några kommentarer. Däremot har folk nog tittat, men de flesta har verkat mer positivt överraskade än något annat.

I Finland är vi lite mer avslappnade när det kommer till nakenhet än vad de är i England, USA eller Sverige där detta debatteras med jämna mellanrum. Jag tror inte kvinnor blir utslängda från bussar eller caféer för att de ammar här i Finland (fast vad vet jag, jag åker sällan buss och går nästan aldrig på café). Men jag vet att kvinnor ändå blir påverkade av att amning anses "fult" eller "äckligt" och att det är berättigat att känna sig äcklad av att någon ammar. Och tyvärr tror jag detta går åt fel håll, vi blir mer och mer påverkade av amerikansk kultur där amning inte får synas och Facebook till och med plockar bort bilder på amning. Jag hoppas att jag har fel och att vi inte blir påverkade av internationell media, och jag hoppas att detta håller på att förändras till att det är helt okej att amma var som helst och att det inte är många kvinnor som känner sig påverkade av de som anser att kvinnor inte ska få amma offentligt, både i Finland och i resten av världen.

4 kommentarer:

 1. http://i.imgur.com/hmtFbpf.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ganska bra skill. Jag blir så imponerad av kvinnor som kan amma medan de gör en massa annat, som går på stan och shoppar kläder eller cyklar som på bilden :)

   Radera
 2. Tänk att hon täcks!...cykla utan hjälm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon borde ju absolut ha hjälm.

   Radera