lördag 31 augusti 2013

Fittan i fokus - varför är det så svårt att skriva ett sådant här inlägg?

Genus Schmenus och Fanny Arsinoe har dragit igång en bloggutmaning. Huvudtemat är sex och varje vecka ger de en ny rubrik man får skriva om. Den här veckan var rubriken: Fittan i fokus.

Jag var först inte säker på ifall jag skulle delta. Jag skulle inte säga att jag är särskilt pryd av mig, men av någon anledning gör det mig ändå obekväm att skriva om fittor. Jag menar, fitta - det är ju typ en svordom. Och detta i sig är kanske en anledning att delta.

Jag hade svårt att bestämma mig för vad jag skulle skriva, så det blir väl att jag skriver om just det. Varför jag hade så svårt att bestämma mig.

Dels känns det för personligt. Att prata om sin fitta och sin relation till den är så tydligt tabubelagt att jag nästan rodnar bara vid tanken. Kanske jag någon gång kommer att komma över den här känslan (jag hoppas det), för jag inser att den är problematisk. Det handlar inte ens om sex, för att prata om sex är liksom mer okej. I alla fall så länge allt sker enligt "regelboken", d.v.s. klassisk penetrationssex mellan man och kvinna. Jag tror mer det handlar om att kvinnans sexualitet alltid ses i relation till en man. Fittan och kvinnans sexualitet ska i första hand finnas till för män, inte för henne själv. Kanske det är därför det är så svårt att tala om sin relation till fittan?

Jag insåg också när jag började fundera på det här inlägget att jag inte ens vet vad jag skulle kalla mitt könsorgan. Fitta låter som sagt som en svordom i mina öron, snippa känns för svenskt, vagina och vulva för kliniskt. Jag är 25 år gammal, jag har fött barn, det är ju nästan löjligt att jag inte kan komma på ett ord som faller sig naturligt för att referera till mitt eget könsorgan.

Hittade också en video som jag tyckte var väldigt befriande på något sätt. Jag tror jag aldrig sett så många fittor tidigare som inte befunnit sig i ett porr-sammanhang.

En annan orsak till att jag hade svårt att bestämma mig är för att ämnet är så otroligt stort. Förhoppningsvis deltar många så att man får många olika synvinklar på detta, och jag tycker redan det kommit flera bra inlägg om bland annat samlagssmärtor, mödomshinnan och hur fittan behandlas inom vården. Det verkar också vara fler än jag som tycker det känns för personligt för att man ens ska kunna skriva om det. Tycker kommentarerna på bloggutmaningsinläggen också är fantastiska, så läs dem!

2 kommentarer:

  1. Jag tycker inte snippa låter för svenskt, men som ett barnord. Hoppas våra barn i alla fall växer upp och ser det som ett helt vanligt ord. Det är ju sunt att ha ett ord för det...

    SvaraRadera
  2. Musen och fjåsan brukar jag använda. Ibland kan dom ju kännas lite löjliga, men de e i alla fall inte svordomar ;) Pimppi sa jag när jag var barn, men det tycker jag nu att låter extremt fult

    SvaraRadera