söndag 29 september 2013

Våldtäkt och vad jag ska lära min dotter

Jag funderar igen på Fannys och Schmenus bloggutmaning. Denna vecka är temat våldtäkt. Jag skippade förra veckan (som egentligen var för två veckor sedan) som handlade om onani för att jag inte kände mig inspirerad men den här gången känns det som att jag borde delta. Jag skulle ju kunna skriva hur mycket som helst om våldtäkt, det är så mycket som är problematiskt med det. Allt från själva våldtäktsdefinitionen till vilka förväntningar vi har på ett våldtäktsoffer och hur vi behandlar förövare.

Jag är delvis helt med på idén om att vi inte ska lära våra döttrar hur de kan förhindra att de blir våldtagna utan att vi istället borde lära våra söner att inte våldta. Men faktum är att jag tror att vi kan lära våra döttrar (och söner) en hel del om hur man minskar risken att bli våldtagen, men det handlar inte om vilka kläder hon ska ha på sig eller att inte röra sig ensam på kvällen. Sådana råd är för det första inte särskilt effektiva, de hindrar hennes rörelsefrihet och bidrar dessutom till victim blaming.

Och fast det låter bra att ha fokuset på att få förövarna att ändra sitt beteende så vet jag ju att det här inte kommer att bli en realitet under den tid min dotter ska växa upp. En del söner uppfostras fortfarande till att tro att de har rätt till kvinnors kroppar och till att ha tolkningsföreträde i alla situationer (det är han som ges rätt att avgöra ifall hon "egentligen ville").

Så vad kan jag då göra för att minska risken för att min dotter ska utsättas för sexuellt våld? Jag tror det handlar om att försöka ge henne en så bra grund som möjligt. En stark självkänsla och självvärde. Att lära henne att hennes känslor och hennes tolkning har betydelse, hjälpa henne att sätta gränser och att inte tvinga henne att vara alla till lags hela tiden. Rent konkret tänker jag mig att det handlar om att låta hennes nej vara ett nej och att inte tvinga henne att ge mormor en kram eller sitta i farbrors knä trots att hon inte vill. Eller att få henne att förstå att hennes värde ligger i så mycket mer än hennes utseende genom att inte hela tiden ge henne bekräftelse för hur hon ser ut. Det finns säkert många flera konkreta råd man skulle kunna ge.

Jag kommer självklart också att lära henne vikten av samtycke, och att män inte alltid vill ha sex, oberoende av vad de säger i dåliga tonårskomedier. Och att säga ifrån då hon ser någon gå över någon annans gränser. Lära henne att kvinnor har rätt att vara precis så sexuella de vill utan att behöva bli kallade slampor.

Så jag tycker inte att vi bara ska lära våra söner att inte våldta. Vi måste också lära våra döttrar att de har rätt att säga ifrån då något inte känns bra. Vi måste lära alla hur viktigt det är med samtycke och att ingripa då vi ser någonting som är fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar