onsdag 11 september 2013

Varför tror människor att Ninja är en pojke?

Jag har länge funderat över varför människor så ofta tror att Ninja är en pojke. Det är väldigt sällan någon utgår ifrån att hon är en flicka. Oftast frågar folk och då brukar jag förstås svara, men ofta utgår de ifrån att hon är en pojke. Jag brukar inte rätta dem eftersom det är likgiltigt för mig ifall en främling kallar henne för flicka eller pojke, men jag har ändå funderat på varför det är så. För jag tycker inte hon har särskilt könsstereotypa kläder över huvud taget, utan det är oftast en salig blandning av "pojkigt" och "flickigt", eller kläder som jag inte skulle säga att är riktigt någondera.

Sedan läste jag ett inlägg om precis det här på bloggkommentatorerna. Är det faktiskt så att folk utgår ifrån att alla bebisar är pojkar ifall de inte är helt iklädda rosa? Jag vet att jag nog alltid utgår ifrån att det är en flicka ifall en bebis är klädd i rosa eller har rosetter, även om det självklart lika bra skulle kunna vara en pojke. Men jag har liksom tänkt att resten av bebisarna kan vara både pojkar och flickor. Jag utgår inte ifrån att det är en pojke ifall det inte är typ bara mörkblått med bilmotiv eller något annat stereotypt "pojkigt". Jag har lite tänkt att det är som med vuxna, att det är ganska okej för kvinnor att klä sig som män, men skamfullt eller komiskt för män att klä sig som kvinnor. Då skulle ju bebisar med "neutrala" kläder snarast uppfattas som flickor, eftersom klädnormen är snävare för män, men så verkar det ju inte vara.

Vad har ni för uppfattning om det här? Vad är det som gör att ni uppfattar bebisar som flickor eller pojkar?

2 kommentarer:

  1. Varför tror alla att min långhåriga pojke är en flicka :D tjaa..

    SvaraRadera
  2. Det här är så intressant fenomen för mej som alltid kallar bebisar för "den" som om de sku vara nåt husdjur eller en sak om jag inte känner till könet (och inte ens alltid då). Nånting som jag har försökt jobba ifrån, för alla lär man ju sig att det finns vissa saker man "ska" fråga och tycka för att vara...artig?

    Måste bara börja kalla bebisar för hen istället. Det är ju ändå en baby, könet kan ju inte spela så stor roll...?

    SvaraRadera