fredag 20 december 2013

Om att fuska på LCHF

Jag har tänkt på det här med att äta LCHF och "fuska", för jag fuskar ofta. Och jag vet att många har en inställning till detta att om man äter LCHF måste man göra det "fullt ut", för annars är det livsfarligt och man blir jättetjock (nej, det är inte viktigt hur mycket man väger men det verkar vara en stor grej för många, och inte så konstigt heller med tanke på den vikthysteri som råder idag), så därför väljer de antingen att inte äta LCHF, eller så har de perioder som de äter LCHF och sedan emellanåt äter bröd och godis och pasta, men väljer då att kombinera det med lågfett.

Just detta med att byta fram och tillbaka fungerar inte alls för mig. Jag behöver få in vanor. Så om jag någon gång äter en skiva bröd sparar jag inte på smöret och osten, för det känns viktigare att hålla kvar mina vanor (vanligtvis äter jag ju bara smör och ost, utan bröd). Och jag ser inte heller någon anledning för mig att vara väldigt strikt, så det är helt okej att äta en brödskiva eller glass ibland. Så emellanåt lever jag väldigt onyttigt, men för mig känns det viktigast att grunden är bra, att jag har rätt inställning till vad som är hälsosamt, så att jag de perioder som jag vill äta hälsosamt faktiskt gör det och att det inte är övermäktigt och jag måste byta alla mina vanor varje gång.

Nu vet jag ju att det här inte fungerar för alla, för många har sockerberoende och därför går det inte att äta LCHF största delen av tiden och sedan "fuska" ibland när man vill ha något sött eller är borta. Men jag är skeptiskt till om det faktiskt är bättre att äta lågfettkost bara för att man äter kolhydrater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar