måndag 7 april 2014

ToalettproblemetFinns det någon vettig orsak till att vi delar in offentliga toaletter enligt kön? För jag kan egentligen inte komma på någon annan orsak än att kvinnor kanske känner sig säkrare (vilket är förståeligt). För egentligen tycker jag att det skulle vara mycket vettigare att dela in det i pissoarer, vanliga toaletter och tillgängliga toaletter för personer med specialbehov. Varför finns den där könsaspekten med?

Det här var en sådan där grej som jag aldrig hade tänkt på före jag tog min första kurs i kvinnovetenskap för ca fem år sedan och de tvingade oss läsa en text om just toalettproblemet för människor som inte passar in i våra normer gällande kön och könsuttryck (kommer inte ihåg nu vem som skrivit den). Vi delar in det på ett sätt som tar för givet att alla är antingen män eller kvinnor, samt att alla kvinnor och män har likadan anatomi och sätt att uttrycka sitt kön.

Man kan ju tänka att det här inte är något problem, att det bara är att gå in på den toaletten där man känner sig mest hemma. Men jag har testat att gå in på "fel" toalett, bara för att se vad som händer och jag kan berätta att det inte går obemärkt förbi. Ingen kan ju veta om jag identifierar mig som man eller kvinna, eller om jag har en penis eller inte (eller inte okända människor på en offentlig toalett i alla fall), men det faktum att jag ser ut som en kvinna gör att människor blir arga, rädda eller i alla fall märkbart förvånade om jag går in på en toalett för män. Och det roliga är att det inte bara gäller gemensamma toaletter (alltså sådana dit flera kan gå in på en gång), utan också i sådana fall där det är enskilda toaletter. Jag har slutat gå in på mäns toaletter i de fall då de delas av flera (det låter som om det skulle ha varit en vana, en gång räckte för att förstå problemet och det var inte särskilt angenämt), men jag använder ofta enskilda toaletter med manssymbol på sig helt enkelt eftersom det ofta är så att toaletten för kvinnor är upptagen medan den bredvid för män är ledig. Man skulle tycka att det här inte skulle väcka några reaktioner, men människor tittar ofta lite konstigt på mig om det råkar stå någon där när jag kommer ut (typ först på mig, sedan på manssymbolen, sedan på mig igen och sedan brukar de höja på ögonbrynen och se lite roade ut eller rycka på axlarna. Inte särskilt drastiskt, men ändå en stor skillnad jämfört med om jag hade kommit ut ur toaletten med en kvinnosymbol). En gång på ett hostel i Amsterdam har jag faktiskt blivit tillsagd att jag inte FÅR gå in på toaletten med manssymbol på sig, och även här var det alltså fråga om toaletter för bara en person.

Så ja, det här är ju inte ett problem som drabbar mig personligen och jag kan inte ens börja att förstå hur det är för människor som varje gång måste gå in på "fel" toalett, men det känns som att det är ett så onödigt problem. Det enda argumentet jag kan komma på som talar för en könssegregering är att kvinnor kan känna sig osäkra bland män. Även om det oftast finns bås man kan låsa om, är det ändå en utsatt situation där man lätt kan bli isolerad tillsammans med en eller flera främmande män, och det är situation som jag förstår att är skrämmande för många kvinnor. Men jag tycker att det inte skulle vara särskilt svårt att hålla de här båda sakerna i huvudet samtidigt och komma på en lösning som skulle göra att alla skulle känna sig trygga att använda offentliga toaletter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar