fredag 18 juli 2014

Alla män förtrycker och kvinnors ansvar för patriarkatet

Jag ser ibland uttalanden som "alla män förtrycker". Oftast handlar det om feminister på typ twitter som vill vara provokativa, för ett sådant uttalande väcker genast en massa arga reaktioner av så kallade "snälla" män som inte alls tycker att de förtrycker någon, de älskar ju kvinnor och att säga att alla män förtrycker är orättvist för det flyttar fokus från de "riktiga" förtryckarna (de från andra kulturer eller de där enstaka galna individerna som våldtar och misshandlar sina fruar) till alla de stackars oskyldiga männen (dem själva).

Jag kan inte säga att jag sympatiserar med dessa mäns reaktioner, och jag förstår poängen med att förtryck faktiskt inte är något som några få individer håller på med, utan i ett patriarkat förtrycker alla män kvinnor oberoende om de vill de eller inte. Men jag tycker inte att ett sådant uttalande är oproblematiskt, helt enkelt för att det osynliggör kvinnor. Så även om jag håller med, alla män förtrycker, så känns det väldigt dumt att uttrycka det så eftersom kvinnor också förtrycker andra kvinnor (och andra män). Det blir bara ytterligare ett sätt att behandla män som subjekt, medan kvinnor blir objekt. Jag tycker inte att det är okej för kvinnor att komma undan med förtryckande beteende bara för att de är kvinnor. Kvinnor har också makt över sitt beteende och därmed också ett ansvar.

Detta känner jag att jag behöver förtydliga, för ofta när man pratar om kvinnors ansvar för sitt eget förtryck är det antifeminister (eller bara vanliga människor) som pratar om någonting helt annat än det jag nu försöker säga. Ofta handlar det om att kvinnor ska ta ansvar för att inte bli våldtagna, eller för att inte lägga så mycket tid på sitt utseende (för att ta två vanliga exempel). Man tycker att det är på kvinnors ansvar att inte gå hem ensamma, eller inte ha på sig för korta kjolar eller att säga "nej" tillräckligt tydligt. Samma människor kan också mena att det är kvinnors ansvar att se till att de inte blir påverkade av reklamer eller utseendeideal. Det här tycker jag att är helt absurt. Det är ALDRIG den förtrycktas ansvar att se till att den själv inte bli utsatt för förtryckande beteende eller påverkad av förtryckande strukturer. Däremot är det på allas ansvar att se till att inte förtrycka andra.

Det jag menar med detta är t.ex. att de inte är okej för en kvinna heller att lägga skulden på våldtäktsoffret för att hon hade en för kort kjol på sig. Det är inte okej för en kvinna att kritisera en annan kvinnas orakade ben. Så: bara för att man själv är förtryckt är det inte okej att bidra till förtrycket av andra i samma position som en själv. Ofta tycker jag det här blir svårt, också för vissa feminister. Det är självklart att det är fel av en man att tala nedsättande om kvinnor, men samtidigt bemöts kvinnor som uttrycker kvinnofientliga åsikter med en klapp på huvudet och lite medlidande. Så åter igen lägger man större vikt vid mäns uttalanden, och tillskriver män mer makt. Genom att lägga ansvaret hos männen reproducerar man precis de maktförhållanden man vill motverka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar