torsdag 14 januari 2016

100 dagar utan socker

Den senaste månaden har vi i vår familj ätit enorma mängder socker. Precis passligt till jullovet blev Ninja sjuk och det enda vi fick i henne var glass och saft, så hon åt nästan bara det i en vecka. Sedan var det jul med allt det innebär i form av choklad och pepparkakor, och sedan nyår där det bjöds på mera gott i form av kex och chips, och sedan var det Ninjas födelsedag som förstås skulle firas med chokladkaka och dagen efter bjöds det på choklad och godis igen. Så sedan en vecka tillbaka äter vi inget tillsatt socker, och ska försöka med det i 100 dagar. Egentligen blir det ungefär som att ha godisstrejk, för vi äter inte sötade livsmedel sådär till vardags. Vi dricker inte saft eller äter smaksatt yoghurt eller sötade flingor eller något sådant, men som sagt så har det blivit en hel del godis nu på senaste tiden. Det kommer högst antagligen inte att bli 100 procent fritt från tillsatt socker heller, för de gömmer ju socker i allt nuförtiden och jag orkar helt enkelt inte läsa alla förpackningar (och sambon har redan hävdat att varken glögg eller honung hör till sockerstrejken, plus att han ätit glass för "man kan ju inte lämna den i frysen"...).

Sedan ville de fira Ninjas födelsedag på dagis också, så försökte mig på att baka sockerfria kex, men de blev äckliga så vi kastade i lite kakaopulver så blev det chokladbollar istället som redan är slut trots att de firade igår. Ja, dagiset fick alltså vindruvor istället. Tror egentligen inte det kommer att vara några problem hemma, men hur vi ska klara av att säga nej när vi är bortbjudna eller när någon välmenande kommer med en påse godis när de kommer på besök vet jag inte (sambon tyckte att det man äter när man är borta inte räknas heller... tror jag anar vem som kommer att ha svårast med det här).

På tal om kost så har faktiskt mitt intresse minskat en aning. Jag var väldigt intresserad av hur man äter hälsosamt för typ två-tre år sedan, men nu bryr jag mig faktiskt inte så mycket. Tycker förstås att det är hemskt att de på rådgivningen bryr sig om vilken mjölk vi dricker (vi dricker alltså fel mjölk enligt dem) men inte ens frågar om hur mycket socker vi äter. Jag tänker att man med rätt sorts kostråd faktiskt kunde göra lite skillnad, men just nu verkar det typ handla om att man ska dricka fettfri mjölk och inget annat. Men sådär privat för min egen del har jag blivit mer intresserad av mat och mindre intresserad av kost. Visst är det bra att försöka vara hälsosam, men mat är så mycket mer än det.

3 kommentarer:

 1. Har du sett dokumentären "That Sugar Film"? Ganska bra egentligen. Sådär på tal om dokumentärer så är "Speciesism: The Movie" sevärd också! H:Annika M.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sett någondera faktiskt. Ska lägga dem på minnet, tack för tipsen!

   Radera
 2. Jag skulle vilja rekommendera en blogg åt dig (och alla andra), Wellness Mama heter den. Tycker att hon har många intressanta inlägg om allt möjligt från DIY, föräldraskap, "leva naturligt" osv. Läste många av dina inlägg igår och tycker att du har väldigt bra åsikter. Här är bara ett inlägg av henne, men om du har mycket tid nån gång kan du kolla in bloggen mera: http://wellnessmama.com/8687/natural-mom-confessions/. Och här är hennes presentation: http://wellnessmama.com/about/.

  SvaraRadera