söndag 20 mars 2016

10 bra saker jag gör som förälder

Efter de 10 dåliga grejerna jag gör som förälder-listorna har det börjat cirkulera listor på bra saker folk gör som föräldrar. Både Carola och Sara (och säkert fler som jag inte läst) har gjort listor och först tänkte jag att jag inte skulle haka på. För hela grejen med att göra en "dålig förälder"-lista är ju lite att driva med den här föräldrakulturen som säger att vi alltid måste vara perfekta och att allt ska vara på ett visst sätt. Och att visa att det finns många sätt att göra saker på som kanske skiljer sig från det man helst vill visa upp och som anses vara det "enda rätta". Hittills har det inte dykt upp något på en enda lista som jag anser att är riktigt illa eller skulle tyda på att föräldern i fråga skulle vara dålig på riktigt.

Men det finns ju också en poäng med att ibland fokusera på det som man gör bra, så tänkte ändå försöka mig på en lista. Så här är tio saker jag gör som är bra enligt mig:

1. Jag bär dem nära, sover med dem, ammar och försöker vara lyhörd inför deras behov.

2. Jag finns där enligt bästa förmåga när de är ledsna, sjuka, arga eller glada och upprymda. Jag tror på kvantitetstid framför kvalitetstid när det kommer till barn.

3. Jag pysslar och ritar och gör egen modellera med dem och uppmuntrar deras kreativitet och fantasi. Det är helt okej att ta med sig en söndrig kartongförpackning som leksak till dagis och att plocka upp alla smutsiga plastband man ser på vägen eftersom det är helt tydligt att det i själva verket är övergivna hundar.

4. Jag låter dem vara delaktiga i mitt liv och mina sysslor. På det viset tänker jag att de lär sig hur man sköter saker som t.ex. ett hushåll, hur man handlar mat och hur världen fungerar och allt allt inte kretsar kring dem.

5. Jag försöker ge dem möjlighet att vara precis som de är och inte begränsa dem enligt rådande könsnormer.

6. Jag säger förlåt då jag inser att jag gjort fel.

7. Jag tar säkerhet på allvar och de har alltid cykelhjälm då vi cyklar och de åker bil i bakåtvända bilstolar även om vi inte ens har någon bil. Samtidigt låter jag dem klättra och hoppa och falla och slå sig i sådana situationer som inte är livsfarliga så att de ska få använda sina kroppar och känna att de kan göra saker (och också lära sig sina gränser)

8. Jag accepterar och tillåter alla känslor och försöker respektera dem och ta dem på allvar. Jag definierar inte deras verklighet, men jag strävar till att hjälpa dem sätta ord på sina känslor och upplevelser.

9. Jag tänker på mig själv. Jag reflekterar över mitt föräldraskap och försöker lära mig av mina misstag. Jag försöker också se till att mina egna behov blir tillgodosedda så att jag klarar av att vara en bra förälder.

10. Allt som oftast får de hälsosam hemlagad mat två gånger om dagen och mycket grönsaker. Vi har inga söta drycker eller söt vardagsmat hemma och godis och andra sötsaker får de bara i måttliga mängder vid speciella tillfällen.

En helt ok mamma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar