lördag 12 mars 2016

Tankar om EC nu i efterhand

Jag fick en fråga om att köra blöjfritt, vad jag tänker om det nu i efterhand och hur jag valt att göra med Minea.

När Ninja var liten bestämde vi oss för att börja med något som kallas EC (elimination communication) eller babypottning. Vi tolkade alltså hennes signaler och tog henne på pottan (eller till handfatet, hon var så liten då) så att hon kunde kacka och ibland också kissa där istället för i blöjan. Vi var aldrig så superseriösa med det, hon använde nog vanliga blöjor ändå och vi brydde oss inte så mycket om kisset, men under Ninjas sex första månader i livet bytte vi inte många bajsblöjor.

Sedan opererades hon och under veckorna som följde kunde vi inte lyfta henne normalt, så då var vi tvungna att använda blöjor. Sedan försökte vi börja på nytt, och det gick fast med lite fler missar än tidigare. Sedan blev Ninja lös i magen och sedan hård i magen och sedan var hon redan så van med blöjan att vi nästan borde ha tagit bort den helt och börja "från början" och det orkade vi inte så hon gick från att vara EC-ad till att bli ett vanligt blöjbarn.

Men även om vi på sätt och vis "misslyckades" med EC med Ninja tyckte jag ändå att fördelarna övervägde nackdelarna och ville göra likadant med Minea. Så med Minea började vi genast som vi kom hem från BB, och visst kackade hon ofta utan blöja, men precis lika ofta hann hon kacka i blöjan. Jag tyckte inte heller att jag kunde tolka henne alls lika bra som jag hade kunnat tolka Ninja och hon verkade inte heller trivas lika bra med det. Jag märkte att det tog lite för mycket tid och energi så jag släppte hela idén efter ungefär en månad och sedan dess har Minea också använt blöjor som vanligt. Jag vet inte om det berodde på att jag inte hade lika mycket tid att vara uppmärksam på Minea för att kunna förstå hennes signaler, eller om hon bara var otydligare i sitt sätt att signalera, men det fungerade i alla fall inte så som vårt liv såg ut då (jag var ju enda förälder till Minea och hade dessutom en två-åring att ta hand om, så lite annorlunda jämfört med när Ninja var liten och vi var två föräldrar på en bebis).

Så ja, jag har provat och gett upp med båda mina barn. Men jag skulle fortfarande rekommendera EC till alla nyblivna föräldrar. Det kostar inget att prova och då det fungerar (som det gjorde första tiden med Ninja) är det faktiskt värt det. Och om man tycker att det blir för svårt är det bara att sluta.

Jag ska skriva lite om vad jag upplevde var fördelarna och nackdelarna också, men det får bli ett annat inlägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar