måndag 18 april 2016

Fördelar och nackdelar med att bära sin bebis


När jag väntade Minea gjorde jag beslutet att inte skaffa någon syskonvagn utan se ifall det skulle fungera att bära henne istället. Det fungerade utmärkt, och Minea har än så länge inte åkt vagn alls (enda gången hon provat var när vi gick hem från tåget en gång och då låg hon i bilstolen och inte i vagnen). Men jag tänkte att jag skulle lista lite fördelar och nackdelar med detta. Tänkte att jag börjar med nackdelarna eftersom fördelarna är så många fler.

Nackdelar:

- Min famn är upptagen så det blir svårt att lyfta Ninja och ha henne i famnen när det skulle behövas.

- Jag kan inte springa och klättra och leka som man kan göra när bebisen sover i vagnen

- Det finns inte lika mycket plats för saker i en sjal eller sele som det finns på en vagn

- Det kan vara tungt att bära (men borde inte vara det ifall man har rätt bärdon, men jag gick med trikåsjalen lite för länge för att den var så skön och praktisk på andra sätt)

- Det är lite krångligt att lära sig (men bara lite, bärselen har ju till exempel inget man behöver lära sig alls om man bär på magen) och det är mycket jag ännu inte kan. Kan egentligen bara knyta sjalen på ett sätt och jag kan bara bära på magen för har inte vågat slänga upp henne på ryggen i bärselen ännu (det är lite svårt att öva när man är ensam eftersom jag inte vill riskera att tappa henne).

Fördelar:

- Det sägs vara bra för anknytningen att bebisen får vara nära

- Minea är nästan alltid nöjd när vi är ute, eller i alla fall mycket nöjdare än vad Ninja var med att åka vagn, och även om hon skriker ibland känns det mycket mycket bättre att ha henne i famnen där jag kan trösta henne än att hon skulle behöva skrika ensam i en vagn

- Minea får mycket av sitt närhetsbehov uppfyllt medan vi är på språng vilket gör (okej, det här är ju bara spekulationer förstås) att hon inte behöver vara så mycket i famnen medan vi är hemma utan utforskar nöjt sin omgivning istället

- Man har mycket bättre koll på bebisen jämfört med om hen skulle ligga i en vagn. Jag märker genast om Minea är för varm eller kall eller missnöjd med något.

- Superpraktisk i situationer där jag annars hade varit tvungen att bära Minea eftersom jag ändå har händerna fria så då kan jag hjälpa Ninja med allt hon behöver hjälp med

- Minea behöver inte lika mycket kläder på vintern eftersom hon hamnar under min jacka. Väldigt skönt att slippa böka med tjocka vinterhalare på motsträvig bebis.

- Lite extra träning för mig att bära omkring på sju-åtta kilo extra

- Det lär ska finnas fördelar med att bebisen inte ligger ner så mycket med tanke på motoriska utvecklingen, men är faktiskt inte så insatt i detta.

- En sjal eller sele tar nästan ingen plats och är därför väldigt praktisk när man ska ta med den någonstans. Också väldigt skönt att inte behöva ha en bred dubbelvagn när man t.ex. ska åka buss eller tåg där det kan finnas ont om plats.

Minea inne i min jacka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar