måndag 16 maj 2016

Fördelar och nackdelar med blöjfri bebis

Jag lovade att jag skulle skriva lite om fördelarna och nackdelarna med EC, eller blöjfri bebis, som jag upplevde det. Jag har ju provat med båda mina barn, men faktiskt övergått till (enbart) blöjor med dem båda efter olika lång tid.

Fördelar:

- Det är så tillfredsställande när man lyckas fånga bajset eller kisset och man känner sig orimligt glad över skiten.

- Man slipper byta kackablöjor och de där bajskatastroferna när ungen kackat så det går långt upp över ryggen existerar inte, eller är i alla fall väldigt mycket mer sällsynta

- Det är ett sätt att kommunicera med sitt barn och gör antagligen att man i övrigt också blir mer lyhörd för sitt barns signaler.

- Det är mindre risk för problem med olika utslag vid blöjområdet eftersom barnet (nästan) aldrig behöver ha en smutsig blöja

- Det lär ska vara mindre risk för för förstoppning i och med att babyn sitter ner eller hålls i grodposition vilket lär ska vara mer ergonomiskt jämfört med att stå eller ligga

- Eftersom man pottränar från början behöver man aldrig hålla på med det senare (även om vi förstås ändå behövt göra det eftersom vi slutade, men om vi hade fortsatt skulle vi ju inte behövt)

- Det är bra för miljön. Även om man använder engångsblöjor som jag gjorde så går det åt betydligt färre än annars

Nackdelar:

- Det kan vara tidskrävande i början när man kanske inte riktigt förstår barnets signaler

- Det kräver att man är väldigt uppmärksam på barnet hela tiden (vilket jag inte upplevde som ett problem när jag bara hade en, men med två små som behöver uppmärksamhet blev det för mycket för mig)

- Det är lite krångligt att resa och vara på språng. Självklart går det att ha blöja på så att det inte sker olyckor, men det kan kanske vara förvirrande för barnet och så var det nog svårt för mig att stå och se på när man vet att barnet behöver kacka, så det blev ändå så att jag med Ninja sökte upp toaletter där hon kunde bajsa.

- Det fungerar egentligen bäst att använda tygblöjor eftersom dagens engångsblöjor är så absorberande att barnet kanske inte ens märker att det blir vått när hen kissar. Det behöver förstås inte vara en nackdel, men jag orkade aldrig sätta mig in i tygblöjsdjungeln eller tvätta tygblöjor.


Det finns säkert fler fördelar och nackdelar men det var dessa jag kom på nu i skrivande stund. Jag skulle kort och gott råda alla nyblivna föräldrar att prova, men inte ta det på för stort allvar. Blöjorna finns alltid kvar om det blir jobbigt, men det kan mycket väl också underlätta livet att lära sig sitt barns signaler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar