torsdag 26 maj 2016

Framtiden


Jag fick en fråga för en tid sedan om vad mina framtidsplaner är som jag tänkte försöka besvara. Den löd såhär: "Framtidsplaner? Om t.ex. drömboendet, jobbdrömmar, delad vårdnad/vecka-vecka/ensamvårdnad etc.?" 

Faktum är att en period i mitt liv håller på att ta slut. Jag har varit hemma med barn sedan Ninja föddes i början av 2013, även om jag studerade lite vid sidan om innan Minea föddes. Men i höst börjar Minea på dagis och jag ska fortsätta studera, den här gången utan barn (har inte direkt något val som ensamstående). Tanken är att jag ska bli magister i folkloristik. Jag har ett och ett halvt år kvar som jag högst antagligen slår ut på två år av praktiska skäl (kurser som går fel tid på året etc.). Plus att en lite lugnare takt innebär att barnen kan vara lite kortare dagar på dagis och det blir lite flexiblare helt enkelt.

Jobb har jag inte ens börjat tänka på ännu och mycket beror säkert på vad jag får som första jobb. Är lite nervös inför detta faktiskt. Jag har jobbat med många olika saker, men inget som skulle vara ens i närheten av mina studier och mitt självförtroende när det kommer till arbetslivet är inte det bästa. Helst skulle jag vilja jobba med något "världsförbättrande", d.v.s något som känns verkligt meningsfullt och inte bara något jag gör för pengarnas skull. Men högsta prioritet är ändå att bara få arbetslivserfarenhet så fort jag blir färdig. Sedan drömmer jag också lite om att någon gång få forska, men har inte så höga förhoppningar om det.

Jag planerar att bo kvar där vi bor nu (vi bor i en trea i höghus för de som kanske inte vet var vi bor) så länge jag studerar och sedan flyttar vi, men vart beror på var jag får jobb. Helst skulle jag bo i hus och ha gård och höns. Det ideala skulle egentligen vara att bo i någon sorts kollektiv där man har en gemensam gård med lite djur och någon egen odling som man delar på, men där alla ändå har sitt eget privata område att bo på. Men jag vet inte om det finns sådana i Finland.

Vad det gäller barnen och vårdnad och sådant vågar jag mig inte riktigt på att gissa hur det blir. Än så länge har jag och barnens pappa delad vårdnad om båda barnen, och så länge vi bor nära varandra går det bra att ha det så. Just nu är Ninja med sin pappa två gånger i veckan men bor heltid hos mig och jag vet inte alls hur det blir i framtiden. Jag är i princip öppen för att Ninja skulle vara mer med sin pappa, men samtidigt lite tveksam. Jag vill ju ändå att mina barn ska få växa upp med varandra och det skulle kännas fel att Ninja är borta hela veckor utan oss till exempel. Jag tror också att hon är för liten än så länge och att det är tryggare för henne att ha ett hem och tätare kontakt med pappa istället. Men där finns också en helt egoistisk känsla bakom, jag skulle inte vilja vara utan mitt barn varannan vecka, så jag är tacksam över att det är ganska självklart för alla inblandade att Ninja bor här. Hur det blir med Minea är i dagsläget oklart, men jag är ganska säker på att hon aldrig kommer att bo med sin pappa.

Kort sagt har jag ganska tydligt för mig hur mitt liv kommer att se ut från och med hösten och två år framåt, men efter det har jag ingen aning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar