måndag 30 maj 2016

Om att vara bra på saker och lite fotografering

Igår var en sådan där dag som jag mest var oinspirerad och inte riktigt orkade göra något av det jag borde göra men inte riktigt hade lust att göra något annat heller. Men var i alla fall ut med Minea och tog lite bilder. Jag har ju rätt nyligen skaffat en egen systemkamera, men vet ännu inte riktigt hur man använder den så testar mig fram lite.
Fotografering har alltid varit en sådan där grej som jag tyckt om att göra, men jag inte gjort något försök att lära mig eftersom det i mitt huvud hört till de där sakerna man antingen kan eller inte kan. Precis som att måla, rita, skriva eller hålla på med musik. Nu i efterhand inser jag hur dum jag har varit, det är väl självklart att man inte kan vara bra på något om man aldrig ens försökt lära sig. Men jag tror det handlar om att man ofta pratar om dessa saker som något människor har talang för, som att det inte skulle krävas en arbetsinsats för att få ett bra resultat. Man säger alltid att någon är konstnär, inte att någon gör konst. Det är egentligen ganska förminskande när man tänker efter, ett sätt att osynliggöra det arbete som faktiskt ligger bakom.

Jag har också tänkt att talang på något vis är "bättre" än hårt arbete. Det är bättre att ha bra betyg om man inte gjort något för det än om man jobbat hårt och gjort alla läxor. För om man måste jobba är man inte smart på riktigt, och att vara smart är ju det som räknas (eh... ja, ibland är man inte så smart...).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar