onsdag 11 maj 2016

Positivt tänkande

Både Pernilla och Caroline har skrivit om positivt tänkande den senaste tiden och verkar ha lite olika åsikt om saken. Caroline pratar för det och menar att tankens kraft inte ska underskattas, medan Pernilla verkar tycka att det är strunt och inga tankar i världen kan få en allvarligt sjuk person frisk. Jag tycker det är ett intressant ämne (och håller faktiskt på att skriva ett annat inlägg som handlar om tankar och hur man kan påverka sitt mående med dem) och jag skulle säga att jag landar någonstans där emellan.

Jag håller med Caroline om att man inte ska underskatta tankens kraft. Men jag tror inte man ska överskatta den heller. Man blir inte frisk från cancer bara för att man "tänker rätt", och man är inte sjuk för att man inte är tillräckligt positiv. Ibland spelar det ingen som helst roll vad man tänker, för man kan inte kontrollera omvärlden med sina tankar. Däremot kan man kontrollera sig själv och sina egna reaktioner med sina tankar, och där tror jag att vi ibland underskattar vår egen förmåga att aktivt välja hur vi vill reagera på saker. Och jag tror inte man kan säga att tankar inte spelar roll när det kommer till hälsa heller, se bara på placebo- och noceboeffekter. Men det är inte detsamma som att man kan tänka sig frisk.

Sedan pratar man ibland om positivt tänkande när det kommer till framgång. Och också där är jag lite kluven. För jo, visst hjälper det att tänka positivt och ha en klar målbild och att tro på sig själv. Men samtidigt så räcker det inte alltid. Människor har olika förutsättningar. Sjuk, frisk, rik, fattig, olika förmågor, stödnätverk etc. Vissa har tur, andra inte. Att påstå att man kommit dit man kommit enbart på grund av sitt eget positiva tänkande och attityd är att ge sig själv lite för mycket credit och ignorera alla omständigheter som gjort att man haft möjlighet att ta sig dit man gjort. Plus att det alltid finns den där lite skuldbeläggande tonen i det. Om du bara tänkte lite mera positivt så skulle du också vara framgångsrik. Så jo, visst hjälper det att tänka positivt, men jag tror att största vinsten är att man själv mår bättre psykiskt. Att räkna med att man ska få sina önskningar uppfyllda bara med hjälp av tankens kraft är inget jag skulle rekommendera.

1 kommentar:

  1. Håller helt med! O ser varje dag exempel på jobbet. Allvarligt sjuka människor, vissa som är positiva, friska, och sköter om sig själva, har alla "förutsättningar", men ändå inte kan påverka hur deras sjukdom framskrider, eftersom det ju handlar om sjukdomar och tur/ otur, inte tankar.
    Sedan andra, som är på bättringsvägen, men ändå ser allt negativt, inte är varken positiva eller motiverade, men ändå tillfrisknar över förväntan.
    Båda är lika intressanta att sköta iaf. De e intressant att se hur lite uppmuntran o positivitet kan få en "negativ" person att våga göra något som man själv vet att de klarar av, samtidigt som de kan vara lite ledsamt när nån solstråle till patient inte lyckas göra det de bestämt sig för p.g.a att kroppen vinner över psyket o de inte går..
    Dehär blev lite svamligt, men tror vi har samma tankar utifrån ditt inlägg :)

    SvaraRadera