onsdag 22 juni 2016

Att dricka alkohol med barn

Nu inför midsommar har jag läst flera inlägg om alkohol och barn. Både Amanda och Saragunmarie avstår alkohol för barnens skull och upplever att de ibland bli sedda som tråkmånsar, töntar eller moralister. Jag har en känsla av att det här återigen är en sådan där sak där man (som kvinna i alla fall) inte kan göra rätt. Dricker man inte är man en tråkig moralist, men dricker man är man dålig mamma som inte borde ha skaffat barn.

Jag har funderat en del över mina alkoholvanor som förälder och jag har tidigare skrivit att jag tar med mina barn på vuxenfester. Mina barn (eller kanske bara Ninja än så länge) har sett fulla människor, och Ninja har antagligen också sett både mig och sin far påverkade av alkohol (fast inte fulla). Men vid sådana tillfällen har alltid en av oss föräldrar varit nykter och gått hem med Ninja när det blivit för stökigt. Det här är ändå en stor grej för mig som är uppväxt med två alkoholistföräldrar och mycket alkohol och fester och fulla vuxna i min barndom.

Så jag har tänkt igenom min "policy" angående barn och alkohol ganska ordentligt, för jag vet av erfarenhet att föräldrar som hela tiden är fulla inte känns tryggt för ett barn. Samtidigt är jag av åsikten att barn inte behöver lindas in i bomull och skyddas för precis allt. Jag minns heller inte festerna i min barndom som särskilt otrygga, eller att jag skulle ha varit rädd för fulla människor och jag vill inte heller göra det till en stor grej för mina barn.

Jag tycker inte att man som förälder ska dricka sig berusad tillsammans med sina barn. Däremot tycker jag att en cider ett glas vin till maten är helt okej och inget man ens behöver fundera över. Min tumregel är att jag vill att det alltid ska finnas en trygg person som är såpass nykter att den är i körskick vid eventuella tillställningar för att barnen ska kunna vara närvarande. Och att föräldrarna inte ska vara berusade tillsammans med barnen, även om (eller kanske i synnerhet om) det finns andra berusade där. När jag är själv med barnen är det max två alkoholportioner som gäller. Har jag haft barnvakt och kommer hem till barnen som ska sova kan jag ha druckit lite mer, men inte så att jag är full. Och sedan finns det förstås en massa tillfällen där det inte riktigt går att säga exakt hur många glas som är ok, men sunda förnuftet och ens egen magkänsla får väl räcka.

Men ja, det här är svårt för mig också på grund av att jag är den enda i min kompiskrets som har barn och jag är enda förälder och bor relativt långt ifrån min släkt som skulle kunna sitta barnvakt. Så om jag vill fira olika högtider, som nu midsommar, måste jag nästan räkna med att det dricks alkohol i större mängder nära barnen. Jag har flera gånger stannat hemma, men det är helt ärligt väldigt tråkigt och det är sällan jag känner mig så ensam som under högtider. Jag vill ju fira, och helst skulle jag fira på en plats där alla är nyktra, men oftast står valet mellan att inte fira alls (eller fira ensam med barnen) eller att vara någonstans där människor kanske dricker lite för mycket.

Om det inte skulle "kosta" mig så mycket i form av isolering och en känsla av utanförskap skulle jag kanske välja att inte vara på platser där det dricks mycket alkohol med barnen alls för jag tycker att det är så onödigt. Samtidigt som jag tror mer på att lyfta fram och prata om saker med barn istället för att gömma undan och låtsas som om ingenting svårt existerar. Och i vår släkt har vi alkoholproblem. Även om min mamma är nykter alkoholist idag och min pappa är död sedan länge, så finns det andra i min närhet som ännu har problem. Och jag tror ändå att det är bäst att prata om saker. Ja, som ni märker så är det här svåra frågor och även om jag funderat igenom detta ganska mycket kan det hända att jag ännu omvärderar och börjar tänka annorlunda i framtiden.

Men i år tror jag faktiskt att jag ska resa iväg med barnen över midsommar och spendera den med mitt kompisgäng. Jag kommer att hålla mig i körskick och jag hoppas att de flesta andra också klarar av att hålla sig i vettigt skick när det är barn närvarande, men samtidigt är jag nästan säker på att alla inte kommer att klara av det. Jag hoppas bara att jag kan ge barnen tillräckligt med trygghet i sådana situationer genom att inte vara berusad själv.


1 kommentar:

  1. Jag tycker det är klokt skrivet. Var och en måste hitta sin egen balans, med hänsyn till och ansvar för barnen, men det är ett laddat ämne. Många är snabba att peka finger och döma.
    Jag har också funderat kring alkoholintag runt barn, och fick anledning att fundera ett varv till i och med ett poddavsnitt: http://www.mammatrams.se/vin-och-amning-del-ii/

    SvaraRadera