fredag 17 juni 2016

En god gärning om dagen

Jag vill gärna göra världen lite bättre. Ofta hör man om att det är viktigt att vara "medveten" om en massa saker, och visst är det viktigt, men sedan då? När man redan vet att det finns problem, att folk svälter, att vi förstör miljön, att vi utnyttjar fattiga människor etc.

Jag känner ibland att jag vill hjälpa, men att jag inte har en aning om vad jag egentligen ska göra. Därför har jag nu börjat med att göra en god gärning om dagen. Det är förstås lite svårt att definiera vad en god gärning egentligen är, men poängen är att jag ska göra något varje dag för att jobba mot en bättre värld. Det kan handla om att ge pengar till något välgörande ändamål, söka på internet om hur man kan påverka, sprida information om något som gör att andra kanske gör med medvetna val, eller se en film som gör att jag själv lär mig mer om vad jag kan göra för att världen ska bli en bättre plats. Och att sedan använda den informationen jag samlar på mig för att göra långsiktiga förändringar i mina vanor och kanske lära mig vad jag rent konkret skulle kunna göra mer.

Hittills har det bland annat inneburit att jag sett dokumentärerna True cost och Cowspiracy på Netflix och håller på att ändra mina konsumtionsvanor samt strävar till att äta mycket mer vegetariskt. Jag håller på att läsa boken Utopia for realists av Rutger Bregman och blivit mer noggrann med att sopsortera. Jag har sökt en del på internet och funderar på att aktivera mig i någon organisation på hösten. Jag har skänkt pengar till Unicef.

Det här har också inneburit att jag tänkt en del på min egen framtid och hur jag egentligen vill leva. Jag tänker att jag är i en så bra position just nu för att kunna göra medvetna val inför framtiden att det är hög tid att tänka igenom vad som egentligen är viktigt för mig och sedan försöka göra det möjligt för mig att leva så.

Är någon med mig? Och har ni några tips på saker man rent konkret kan göra för att förbättra världen?

2 kommentarer:

  1. Väldigt bra initiativ! :) Jag ska försöka tänka på att göra en god gärning varje dag, i det tycker jag även vänlighet mot människor man träffar i matbutiken och liknande kan räknas - vem vet hur mycket man hjälpt människan med ett leende, ett vänligt ord eller gest? Kanske personen är nedstämd och man kunde bidra till att lyfta personens dag eller ge personen lite förnyat hopp för mänskligheten? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, absolut, och vad roligt att du också är med! Jag tror alla själv måste vara de som avgör vad som är en god gärning och vad som gör världen bättre.

      Radera