onsdag 1 juni 2016

Nödvändiga och onödiga saker för bebisen

Jag läste häromdagen Idasofiajohannas inlägg om vilka saker som varit nödvändiga och icke-nödvändiga att ha till bebisen, och konstaterar att en bebis nog inte behöver särskilt mycket saker alls. Av de sakerna hon listar, 5 onödiga saker och 5 nödvändiga, så är det väldigt mycket jag aldrig ens haft eller tänkt på att man kan köpa. Av de 10 sakerna på hennes lista är det endast två om jag tyckt att ha varit bra att ha - bärsele/bärsjal och möjlighet att lägga babyskyddet på barnvagnen. Resten har jag antingen inte haft alls eller skulle ha klarat mig utan.

Men jag kom också på en del saker som jag tyckt att varit onödiga eller nödvändiga som hon inte hade med på sin lista.

Onödigt:


Spjälsäng och babynest

Till Ninja köpte vi en spjälsäng för att vi helt enkelt inte visste bättre. Jag kommer ihåg att jag funderade en del på var hon egentligen ska sova när jag ännu var gravid och tänkte att vi måste ha en säng åt henne. Hon sov väl några dagssömnar i den, men mest användes den som förvaring. Nu sover Ninja däremot i den, men den börjar vara för liten och antagligen skulle det ha varit bättre att skippa spjälsängen och köpt en barnsäng direkt.

Ninja i sin spjälsäng

Med Minea visste jag redan att vi kommer att samsova, men fick låna ett babynest som jag tänkte att kan vara bra att ha den första tiden. Men det var också helt onödigt, för jag tog ju ur henne så fort hon vaknade för att amma, och sedan orkade jag inte lägga tillbaka henne för vi hade redan somnat när hon ammat färdigt. Så konstaterade att det mest är en säkerhetsrisk med en massa extra saker i sängen så nestet fick flytta in i skåpet.

(Nya) kläder

Idasofiajohanna hade också med kläder på sin lista över onödiga saker, men hon begränsade sig till finkläder. Jag skulle säga att nya kläder överlag är helt onödigt att skaffa till en bebis. De växer ur sina kläder på en månad eller två och barnkläder finns att få begagnat i mängder. Spara på miljön och pengar istället. Det enda jag hittills köpt nytt till mina barn är småbyxor åt Ninja, solhattar i sådana storlekar som jag inte haft begagnat (som Minea förstås nu ärver) och mössa, vantar och gummistövlar till dagis (fast sedan har de förstås fått en massa nya kläder av släktingar och vänner, så helt begagnat har det inte ändå varit).

Ninja till vänster och Minea till höger (jag förstår om det inte var helt självklart att det var olika bebisar, de är kusligt lika också i mina ögon)

Nödvändigt:


Bröstpump

Mina vänner samlade ihop pengar och köpte en manuell pump åt mig när Ninja var nyfödd och det är nog en av de saker jag inte hade klarat mig utan. Så skönt att kunna pumpa ut mjölk och ha i frysen ifall jag behövde vara borta längre tider när Ninja var bebis. Men bäst har det varit att jag kunnat ha pumpen med när jag t.ex. varit borta över natten när Ninja ännu ammade för att slippa få sprängfyllda bröst (det gör ont) och riskera mjölkstockning. Eller att jag kunnat pumpa ut mjölk när Minea varit förkyld och inte kunnat suga. Den var också ovärderlig när Ninja låg på sjukhus, och säkert en stor anledning till att jag kunde upprätthålla en helamning trots en vecka amningspaus (eller nästan helamning i alla fall, hon hade ju börjat smaka på lite mat vid det skedet men det utgjorde nog inte någon väsentlig del av hennes energiintag).

Säng utan ben och extrasäng

Vi sover för tillfället på madrasser på golvet och även om det från början var ett misstag (sängstommen gick sönder så vi tog bort den), har det varit något som underlättat vardagen så mycket. Nu behöver jag inte vara rädd att Minea skulle skada sig ifall hon råkar falla ner från sängen och hon kan nu komma upp och ner i den själv (10 månader).

Och när vi var två vuxna och ett barn som skulle dela säng var det jättebra att ha en extrasäng som vi kunde lägga bredvid för att få extra plats, så att det alltså blev som tre enkelsängar i bredd. Alla får mera plats och sover bättre.

Bricka till matstolen

Så bra för att undvika att hela tallriken åker i golvet (man kan lägga maten direkt på brickan. Ja, plockmat alltså, mina har inte velat äta något annat). Plus att det ger lite mer avstånd till bordet så att bebisen inte kommer åt allt annat som man lagt där (som ens egen tallrik eller vattenglas, pappershögen eller vattenfärgen och kritorna). Och man kan behöver inte ens äta vid matbordet om man inte vill.

Minea i matstolen

2 kommentarer:

  1. Håller helt med dej på varje punkt (behövde pumpa när jag skulle opereras) :) dottern på snart 2 år har nyligen börjat sova ett par timmar i egen säng (som är brevid vår som en förlängning)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du håller med!

      Radera