fredag 26 augusti 2016

Om att göra annat än jobba när barnen är på dagis

Nästa vecka börjar Minea skolas in på dagis. Det känns så nervöst, hon är så yttepytteliten ännu. Hon kan liksom inte ens gå och kan bara säga "tack" och "hej då" och "mamma" ännu. Det känns absolut som att hon är för liten för att jag bara ska lämna henne ifrån mig. Samtidigt ser jag fram emot att få göra något annat än att "vara mamma". Och när det känns jobbigt kan jag ändå trösta mig med att det oftast bara är fråga om 3,5 timmar på dagis, i alla fall nu på hösten.Jag har också med visst intresse följt diskussionerna på Cissi Wallins blogg om att göra annat än jobba de timmarna barnen är på dagis, eller förskola som det heter i Sverige. Är det okej att träna, luncha med en kompis, fixa naglarna, handla etc. medan barnen är i dagvård?

Jag tänker att det är okej så länge man håller de tider man kommit överens om på förhand. Det är alltså inte okej att åka och storshoppa efter jobbet om barnen får vara en timme längre än tänkt, men om man råkar bli klar med jobbet en timme tidigare än planerat tycker jag det är okej att passa på att shoppa innan man hämtar. Typ. Jag tycker egentligen inte att det är så stor skillnad exakt vad man gör de timmar barnet är på dagis så länge allt fungerar. Jag vet att jag nog antagligen kommer att träna de dagar jag hinner och antagligen kommer jag att träffa kompisar över lunchen och kanske till och med passa på att dejta någon gång i framtiden. Så länge jag får mina studier skötta och barnen hämtas i tid ser jag inga som helst problem med det. Det fungerar ju liksom inte heller att hämta precis när man tycker bara för att man var klar för dagen med det man skulle göra och det är omöjligt för mig att förutse exakt hur mycket tid mina studier kommer att ta en specifik dag. Många utgår i diskussionen ifrån att alla har ett nio-till-fem-jobb med samma arbetsmängd varje dag och så ser inte verkligheten ut för alla.

Jag tror också att det egentligen är en helt onödig diskussion, även om den är ganska underhållande att följa med. Men jag tror inte att det är ett problem att människor lämnar sina barn på dagis för att gå på manikyrer och frisörbesök hela dagarna.


1 kommentar:

  1. Helt enig med dej! Speciellt som alena mamma så behöver man också den lilla tiden för sej själv, å speciellt om man inte har nån familj runt sej som eventuellt kan passa på ungen/ungarna när man kanske vill dra till frisören utan hela kompaniet.. Eller träna eller dejta ;)

    SvaraRadera