tisdag 9 maj 2017

Långa kvinnor och korta mänJag läste en diskussionstråd häromdagen som handlade om mäns längd och varför män skriver ut sin längd i dejtingappar som typ Tinder. Jag har själv funderat lite över det, för detta är något jag faktiskt inte bryr mig särskilt mycket om. För mig är det totalt oviktigt om Jari, 31 är 1,65 eller 1,90. Men tydligen är detta en stor grej för både män och kvinnor. Män vill gärna ha en partner som är mindre än dem själva (och då gärna både kortare och smalare) medan kvinnor vill ha män som är större än dem (längre och mer muskulösa). Så jag fick veta att det inte bara är män som skriver detta, utan också kvinnor som söker efter män kan specificera hur långa de vill att deras partner ska vara.

Men varför är det på detta viset? Vissa menar att det kan förklaras med hjälp av evolution, stora starka män kan typ försvara sin kvinna och avkomma bättre och får fler barn medan små smala kvinnor är friskare och har lättare att föda barn eller något annat trams. För mig låter det som totalt humbug, om jag ska vara ärlig, och är bara ett sätt att försöka se kulturella ideal som naturgivna och oföränderliga.

Jag tror mer på att detta är en del av hur vi konstruerar femininitet och maskulinitet och (hetero)sexualitet. Kvinnor har lärt sig att kvinnor ska vara små och nätta, vilket leder till att en partner som är mindre än dem får dem att känna sig okvinnliga. För män gäller det motsatta, de känner sig manliga när de får vara större, vilket får dem att gilla mindre kvinnor. Det kan också handla om att man gärna vill att partnern ska vara manlig eller kvinnlig, och stora män är manligare medan små kvinnor är kvinnligare. Nu gäller detta förstås inte alla kvinnor och män (jag bryr mig som sagt inte särskilt mycket alls), men jag tror att det är en stor förklaring till varför längdpreferenser är så vanligt. Manligt och kvinnligt konstrueras som bekant i motsats till varandra, om en är liten är den andra stor. Och (hetero)sexualiteten handlar ju också om att man som kvinna ska tända på det manliga och vice versa. Så egentligen är det inte alls konstigt att det är såhär.

Lärde mig också att långa män tydligen tjänar mer pengar än korta män, och oftare innehar chefspositioner. Så kopplingen mellan att vara lång och vara manlig verkar existera också utanför Tinder.

Jag är själv ganska kort och har förvånansvärt ofta fått komplimanger av män för min längd. Men när jag var barn var jag en av de längsta i klassen, ända upp till ungefär högstadiet, och jag kommer ihåg hur obehagligt jag tyckte att det var och det var så skönt när alla växte om mig. Jag tror det säkert bottnar i att kvinnor inte ska ta plats. Jag visste redan då att idealet är att vara liten och söt. Samtidigt tror jag inte det är lika svårt att vara en lång kvinna som att vara en kort man, i synnerhet inte om man är en lång och smal kvinna. Att jag är kort kan också vara förklaringen till att jag inte bryr mig om min partners längd, för näst intill alla män jag träffar är längre än mig. Det betyder att även om jag är tillsammans med en kort man kommer vi inte att gå emot normen som är att mannen ska vara längre än kvinnan.

Vad är era tankar om detta? Har ni preferenser vad gäller er partners längd?

6 kommentarer:

 1. Igenkänningsfaktorn är hög på det du skriver. Jag är också relativt kort och har egentligen aldrig konfronterats med en man som är kortare än mig. Jag vet med mig att jag känner mig stor, klumpig och okvinnlig om mannen är betydligt spädare både till kroppsform och längd. Detta bottnar ju antagligen i idealet att vara liten, smal, vacker och inte ta plats. Precis som du tror jag att det är en social konstruktion, inte biologi, det hela bottnar i. Det som kunde vara evolutionärt är känslan av att vara trygg och skyddad av någon som är fysiskt större. Som en självständig kvinna tycker jag ändå att det är mysigt att få känna sig omhändertagen ibland.

  Sen så tror jag ju att många fyller i vikt och längd på dejtingsidor utan att reflektera. Man tror liksom att det hör till att göra det eftersom alternativet finns där. Sen läser man ju en massa artiklar om kvinnor som vill ha en längre man eftersom hon annars inte kan ha högklackat. Wooot? De män som har problem med längre kvinnor är antagligen också de män som har problem med att kvinnan tjänar mer än honom. Men det här var nu bara mina åsikter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt i att människor säkert fyller utan att reflektera då när det frågas efter det, men i alla fall på Tinder finns det inte färdigt att fylla i (jag har inte använt någon annan dating-app eller sida så jag vet inte hur det är där). Det kan bra hända att det finns något evolutionärt i att man känner sig skyddad av någon större, vi växer ju också upp så att vi blir omhändertagna av sådana som är fysiskt större. Frågan är då varför bara kvinnor i så fall har denna känsla, eller varför bara kvinnor ska blir omhändertagna i en relation.

   Radera
 2. "Kvinnor har lärt sig att kvinnor ska vara små och nätta, vilket leder till att en partner som är mindre än dem får dem att känna sig okvinnliga." Spot on ;)

  Känner mig "för stor" om mannen väger mindre än mig iaf. Längden är jag dock inte överbesätt av, dejtade ett par typer i höstas som var aningens kortare än mig, o längden var inte orsaken till att dejtandet upphörde. Hade inte längd eller vikt på min tinder och brydde mig inte i om den andra hade det heller. Man ser ju om man är attraherad av någon först när man möts och pratar, och det är ju så jätteolika vad människor attraheras av (tycker ex. själv det är jätteintressant att hårfärg, eller flintskallighet kan vara avgörande för nån, bryr mig noll i vad slags hår eller avsaknad av hår män har på huvudet :D ).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket :) Ja, det är verkligen olika vad man attraheras av, och tur är väl det. Samtidigt finns det ju helt klart vissa mönster som är intressanta att fundera över

   Radera
 3. På dejtingsajter är det - utan överdrift - minst 2 av 3 tjejer som direkt ratar killar pga längdpreferenser .. dvs att killen är för kort (vilket ofta innebär allt från under 1,80 till krav på minst 1,85 .. trots att de själva inte är mer än kanske 1.65. Utan att nu mena något elakt, bara som en tes, skulle jag lätt kunna anta att dessa tjejer lider av en form av Elektrakomplex (utan ålderspreferensen) där de söker efter en stor och "trygg" fadersfigur att kunna söka närhet till.
  Sen finns det givetvis andra förklaringar och ibland är det ren slump att två personer passar ihop. Men som kille av modellen kortare så kan jag lätt konstatera att det inte spelar någon roll om jag är ung och vältränad eller om jag är gammal och rundmagad ... jag ratas lika många gånger, just pga min längd. (Ja givetvis kan jag ratas av andra anledningar också, typ att jag inte är tillräckligt rolig, inte uttrycker mig tillräckligt sofistikerat eller kanske t o m råkar klä mig i fel typ av märken).
  Ett intressant faktum jag konstaterat genom åren är hur få tjejer det är som verkligen vågar stå för att de längd-diskriminerar?! De flesta försöker vara PK likt när det diskuteras något annat känsligt ämne - politik, filmsmak eller vänners utseende (valfria detaljer). Men när det väl kommer till kritan, så visar deras handlingar vad deras ord egentligen betyder. Samma fenomen gäller givetvis när killar är "Snälla" och ger komplimanger åt en tjej .. trots att det egentligen inte är vad han egentligen tänker, men för att det är PK att säga just så.
  Jag är för rakhet, ärlighet och enkelhet. Visst, det sårar ändå att få höra att man inte duger .. men det är lättare att hatera, och det underlättar inte minst att direkt få en uppfattning om vilka förutfattade meningar och vilken etik dessa personer egentligen har. Men det är lite kontroversiellt .. för det är tydligen ok att ha fördomar i det fördolda och uttrycka sig falskt (PK) och döma folk på lösa grunder .. men om någon skulle råka uttrycka en dömande åsikt om deras dömande ... då är man plötsligt intolerant och en massa andra mer eller mindre smickrande tillmälen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att det faktiskt är så vanligt, jag ser ju oftast inte de kvinnor som söker efter män på dejtingsajter så vet inte hur de brukar lägga upp sin profil, men jag har faktiskt stött på kvinnliga profiler som specificerar sin egen längd och uttrycker önskemål om att mannen ska vara längre, eller som skriver att de vill ha en lång man. Är säkert lite jobbigt för en kortare man.

   Radera